Opt din zece romani se pregatesc sa petreaca sarbatorile acasa (sondaj)

December 11, 2022
168 Views

Românii se pregătesc să-şi petreacă sărbătorile mai mult acasă, decât plecaţi în vacanţă, şi cu bugete în scădere, din cauza creşterii preţurilor la utilităţi, alimente şi carburanţi, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank, în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

Bugetul mediu alocat sărbătorilor de iarnă se ridică anul acesta la 1.090 de lei, în creştere cu 7% faţă de anul trecut. Însă, doar 25,4% dintre respondenţi spun că îşi permit un buget mai mare de Crăciun, faţă de 46,8% care au declarat că anul acesta vor avea mai puţini bani pentru cheltuielile de sărbători, în timp ce 22,6% îşi vor menţine bugetul constant.

Printre principalele motive pentru reducerea cheltuielilor de sărbători faţă de anul trecut se numără: creşterea preţurilor la utilităţi – gaze, electricitate, întreţinere – menţionat de 40,3% dintre participanţii la sondaj, creşterea preţurilor la alimente – 34,6% şi creşterea preţurilor la carburanţi – 17,7%.

În ceea ce priveşte sursa fondurilor, 44,5% dintre respondenţi se bazează pe salariul din luna curentă, 40,5% – pe economii şi doar 8,1% speră că vor primi prime de la angajator. Circa 7% intenţionează să se împrumute de la prieteni sau de la instituţii de credit. Faţă de anul trecut, a crescut ponderea celor care au economisit din timp pentru sărbători (cu circa 10%) şi s-a redus ponderea celor care intenţionează să apeleze la împrumuturi (12,5% în 2021).

Principalele cheltuieli generate de sezonul sărbătorilor sunt cele cu mesele festive – menţionate de 50,4% dintre respondenţi, urmate de cele cu cadourile (44,23%). 82,7% dintre români spun că vor petrece sărbătorile acasă, cu familia, şi doar 7,3% au planuri să plece de acasă (6,25% în ţară şi 1,05% în străinătate), în timp ce aproape 10% plănuiesc ieşiri în oraş.

…..

Leave A Comment