Zincul, un mineral care se regăsește în multe enzime ale organismului uman – în rinichi, mușchi, prostată, ficat, oase – are mai multe funcții. Acesta poate fi obținut atât din alimente, cât și din suplimente alimentare.
Reglarea proceselor metabolice și a activității enzimelor din organism
Zincul se regăsește în toate țesuturile și fluidele corporale – în tot organismul se regăsește o concentrație de până la 2 grame de zinc. Acesta este o componentă esențială a unui număr mare de enzime care participă la sintetizarea și metabolizarea carbohidraților, lipidelor, proteinelor și acizilor nucleici. Zincul este cel care stabilește structura moleculară a componentelor celulare, menținând astfel buna funcționare a organismului. Procesele metabolice sunt reglate de zinc.
Dezvoltarea celulelor din organism
Zincul contribuie, de asemenea, și la dezvoltarea și multiplicarea celulelor din organism. De aceea, persoanele care suferă de deficit de zinc sunt predispuse îmbolnăvirii.
Sinteza insulinei și testosteronului
Zincul contribuie la producerea, stocarea și utilizarea insulinei – hormonul care reduce nivelul de zahăr din sânge.
De asemenea, zincul este un mineral esențial implicat în fertilitatea bărbatului, pentru că organismul nu poate produce testosteron decât în prezența zincului. Zincul inhibă totodată și enzima care convertește testosteronul în estrogen, menținând astfel testosteronul la cote ridicate în organism.
Menținerea echilibrului acido-bazic din organism
Menținerea echilibrului acido-bazic în organism este esențială pentru o bună stare de sănătate. Zincul menține pH-ul la un nivel optim, iar astfel echilibrul acido-bazic este menținut și el.
Organismul are nevoie de zinc pentru a activa celulele T, adică limfocitele folosite de sistemul imunitar. Aceste celule nu numai că sunt responsabile pentru reglarea răspunsului imun, însă totodată atacă și celulele infectate sau canceroase, protejând astfel organismul. Studiile făcute în domeniu arată că zincul intervine în procesele moleculare care determină acumularea de bacterii la nivelul cavității nazale.
Efect antioxidant
Zincul acționează și precum un agent antioxidant care reduce stresul oxidativ din organism, anulând efectele radicalilor liberi. Lipsa de zinc este adesea asociată cu daune majore provocate de stresul oxidativ. Se știe că stresul oxidativ favorizează îmbolnăvirea și slăbește organismul.
Păstrarea sănătății părului, unghiilor, oaselor, pielii
Zincul este responsabil și cu menținerea sănătății părului, unghiilor, sistemului osos și pielii. De pildă, zincul joacă un rol important în menținerea structurii pielii, stimulând totodată regenerarea. De aceea, zincul este adesea folosit pe post de ingredient în cremele care tratează iritațiile și erupțiile cutanate. Zincul fortifică totodată și părul, oasele și unghiile. Persoanele care suferă de deficit de zinc pot observa că au de-a face cu păr fragil, unghii casante și piele mai aspră.
Ameliorarea unor boli ale prostatei și a unor cazuri de impotență
Zincul este un mineral care se regăsește în cantități mari la nivelul glandei prostate. Medicii sunt de părere că deficitul de zinc poate crește incidența bolilor prostatei, însă totodată bănuiesc și că suplimentarea aportului de zinc ar putea ameliora unele afecțiuni precum prostatita sau chiar cancerul de prostată.
Disfuncțiile erectile pot fi și ele combătute cu ajutorul zincului. Suplimentarea aportului de zinc poate combate impotența – unele studii indică o legătură între aportul mărit de zinc și ameliorarea disfuncțiilor erectile.
Accelerarea vindecării rănilor și arsurilor
Normalizarea funcțiilor cerebrale
…..
Doza zilnică recomandată de zinc pentru organism
Doza zilnică recomandată de zinc este stabilită în funcție de categoria de vârstă și gen astfel:
Fete și băieți de peste 14 ani: 11 mg/ zi
Femei de peste 19 ani: 8 mg/ zi
Femei de peste 19 ani, însărcinate: 11 mg/ zi
Femei de peste 19 ani, care alăptează: 12 mg/ zi
Doza maximă tolerată de zinc pentru adulții de peste 19 ani este de 40 mg/ zi.
…..