Clujul Verde: A fost dat ordinul de începere privind proiectarea Parcului Primăverii din cartierul Mănăștur.

November 27, 2022
105 Views

La începutul lunii noiembrie a fost semnat ordinul de începere pentru proiectarea Parcului Primăverii din cartierul Mănăștur. Proiectul vizează creșterea calității vieții locuitorilor din zonă prin reamenajarea zonei verzi și reorganizarea străzilor Ion Meșter și Emil Cioran.

Executantul este Asocierea S.C. Garden Center Grup S.R.L. (lider) și S.C. Ro-verde Landscaping S.R.L.

Proiectul pentru această zonă verde este în stadiile incipiente. Alături de echipa de implementare a proiectului din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, vom reveni cu detalii privind etapele următoare.

Zona din cartierul Mănăștur în care se intervine are o suprafață de 34.183 mp, împărțită astfel:
– suprafața verde – 18.660 mp
– zona adiacentă parcului, între spațiul verde și clădirile de locuit – 8075 mp
– tronson strada Ion Meșter, tronson strada Emil Cioran – 7448 mp

În parc sunt prevăzuți pentru plantare peste 1000 de arbori și arbuști noi, iar străzile adiacente devin spații publice pentru utilizarea comună de către toate categoriile de utilizatori. Parcul Primăverii devine un spațiu verde de calitate pentru locuitorii cartierului și o legătură între punctele de interes din Mănăștur. Se păstrează funcțiunea de bază a parcului, aceea de grădină publică. Mobilierul urban se înlocuiește cu unul modern, iluminatul public se modernizează cu tehnologie LED și există prevăzute stații de încărcare pentru autoturisme, biciclete și trotinete electrice.

Descrierea investiției:
– reorganizarea aleilor și accesului în parc, pentru a facilita accesibilitate sporită tuturor categoriilor de utilizatori
– stabilirea și reorganizarea unor zone funcționale precise: locuri de joacă, locuri pentru practicarea exercițiilor fizice și activități sportive etc. La aceste funcțiuni existente se adaugă un amfiteatru în aer liber, o grădină pluvială și două pajiști urbane pentru recreere.
– evidențierea vegetației existente și plantarea de noi arbori
– dotarea parcului cu mobilier urban modern
– amenajarea iluminatului public și arhitectural cu tehnologie LED, dotarea spațiului public cu stații de încărcare pentru vehicule electrice (mașini, biciclete, trotinete)
– sistem subteran de colectare a deșeurilor și sistem ecologic integrat cu rigole naturale

Străzile Ion Meșter și Emil Cioran:
– transformarea străzilor în suprafețe de tip shared space
– reorganizarea locurilor de parcare auto și dotarea unor locuri de parcare cu stații de încărcare pentru vehicule electrice
– plantarea de aliniamente de arbori, cu includerea arborilor existenți
– refacerea iluminatului stradal și arhitectural și dotarea străzilor cu mobilier urban modern

Valoarea proiectului este de 23.804.502,51 exclusiv TVA, din care 700.000 fără TVA servicii de proiectare și 23.104.502,51 fără TVA valoarea aferentă execuției lucrărilor.

Prin conceptul de reamenajare a Parcului Primăverii, prezentat în cadrul CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică – se urmărește revitalizarea spațiului public pe baza celor 3 componente fundamentale pentru o dezvoltare sustenabilă și anume: componenta ecologică, cea socială și cea economică.

Proiectul tehnic poate fi consultat în întregime aici .

Leave A Comment

%d bloggers like this: