Romania, pe primul loc in CEE la cheltuielile consumatorilor pe alimente in magazinele fizice (analiza)

September 8, 2022
133 Views

România se află pe primul loc în Europa Centrală şi de Est (CEE) în ceea ce priveşte cheltuielile consumatorilor pe alimente în magazinele fizice, cu cu 66% din totalul cheltuielilor, potrivit unei companii de investiţii imobiliare, potrivit unei companii de investiţii imobiliare.

Conform analizei, în ultimii cinci ani ponderea vânzărilor online în Europa Centrală şi de Est a crescut cu 9 puncte procentuale până la 15%, iar în următorii patru ani se estimează că procentul se va majora la până la 20%.

“Ponderea cumpărăturilor online în retailul din regiunea CEE a crescut constant în ultimii ani. Pandemia a fost impulsul care a accelerat şi mai mult această evoluţie şi care va continua să dicteze ritmul de dezvoltare în următorii ani. Cele mai populare categorii de bunuri achiziţionate online includ electronicele, cu o cotă de piaţă de 14%, hainele şi încălţămintea, care reprezintă 10% din totalul achiziţiilor. Trebuie adăugat că, exceptând anul pandemic 2020, cumpărăturile offline sunt, de asemenea, în creştere, iar previziunile pentru acest segment sunt şi ele optimiste. Cea mai largă categorie de bunuri achiziţionate în magazinele tradiţionale o reprezintă mâncarea. Cota sa actuală în regiunea CEE este de 59%, fiind una dintre categoriile cu cea mai rapidă creştere, alături de electronice şi articolele din categoria sănătate şi frumuseţe. Produsele alimentare au dominat vânzările din retail în toate ţările din CEE, România fiind pe primul loc în top, cu un impresionant procent de 66% din totalul cheltuielilor consumatorilor în magazinele fizice”, a afirmat Carmen Ravon, Head of Retail Occupiers CEE, CBRE.

În Europa Centrală şi de Est, canalul online acoperă în prezent 15% din totalul vânzărilor în retail, restul de 85% fiind cumpărături offline. Între 2016 şi 2021, ponderea comerţului electronic a crescut cu 9 puncte procentuale, de la 6% la 15%, iar până în 2026 ar putea acoperi până la o cincime din retail, potrivit estimărilor CBRE.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: