Beneficii oua: de ce să le consumi?

September 1, 2022
161 Views

Ouăle oferă senzația de sațietate și conțin proteine care transmit creierului semnale care ne ajută să ne săturăm mai repede, așadar sunt ideale atunci cand ne alcătuim o dietă ce se încadrează într-un anumit număr de calorii. În plus, consumul lor prezintă beneficii pentru sănătate. Ele conțin proteine de bună calitate, ajută la reglarea colesterolului HDL („bun”) și scad riscul unui atac cerebral. Ouăle sunt o alegere excelentă într-o dietă sănătoasă și echilibrată. Pe lângă faptul că sunt o sursă de proteine, ele conțin și vitamine și minerale.

Oul rămâne un produs alimentar de înaltă calitate nutrițională pentru adulți, inclusiv bătrâni și copii, și este consumat pe scară largă în întreaga lume. În paralel, există dovezi convingătoare că oul conține, de asemenea, mulți compuși bioactivi încă neexplorați, care pot fi de mare interes în prevenirea și vindecarea bolilor.

În prezent, este bine stabilit că oul poate contribui la sănătatea generală pe toată durata vieții, deși persoanele care suferă de tulburări metabolice, cum ar fi diabetul, hipercolesterolemia și hipertensiunea arterială trebuie să fie precaute cu aportul de colesterol din dietă.

Ce trebuie să știi despre alergia la ouă
O altă îngrijorare când vorbim despre acest aliment se referă la alergia la ouă, care este o alergie alimentară comună pentru sugari, cu o prevalență estimată a fi între 1,8% și 2% la copiii cu vârsta sub cinci ani. Moleculele care sunt asociate cu hipersensibilitatea la ouă sunt concentrate în principal în albuș – ovalbumina, lizozima, ovomucoidul și ovotransferina fiind alergenii majori ai ouălor.

Au fost raportate și unele proteine derivate din gălbenuș. Alergia la ouă se dezvoltă de obicei în primii cinci ani de viață, cu 50% dintre copii depășind hipersensibilitatea la ouă cu trei ani. Din fericire, în majoritatea cazurilor, prevalența alergiei la ou scade odată cu vârsta și, de obicei, se rezolvă la vârsta școlară.

Dacă nu te afli în categoriile mai sus menționate, iată care ar trebui sa fie motivele pentru care să consumi ouă:

1. Sunt incredibil de nutritive
Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente cunoscute. De fapt, putem spune că oul este un aliment perfect, deoarece conține câte puțin din aproape fiecare nutrient de care ai nevoie zilnic.

Un singur ou fiert mare conține:

Vitamina A: 6% din doza zilnică recomandată
Folat: 5% din doza zilnică recomandată
Vitamina B5: 7% din doza zilnică recomandată
Vitamina B12: 9% din doza zilnică recomandată
Vitamina B2: 15% din doza zilnică recomandată
Fosfor: 9% din doza zilnică recomandată
Seleniu: 22% din doza zilnică recomandată
Ouăle de găină conțin, de asemenea, cantități de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc, dar și diferite oligoelemente care sunt importante pentru sănătate, inclusiv cupru, fier, magneziu, mangan, seleniu și zinc, gălbenușul fiind principalul contributor la aprovizionarea cu fier și zinc.

Prezența unor astfel de minerale și micronutrienți în ou este destul de interesantă, deoarece o deficiență a unora dintre acestea (zinc, magneziu și seleniu) a fost asociată cu depresia, oboseala și dezvoltarea bolilor cronice. Concentrația unora dintre aceste oligoelemente (seleniu, iod) poate fi crescută semnificativ în funcție de dieta găinilor.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: