Concediul paternal, extins cu 5 zile lucrătoare. Ce trebuie să știi

August 31, 2022
159 Views

Tatăl copilului nou-născut ce are calitate de angajat beneficiază de un concediu paternal de 10 zile lucrătoare, practic s-a extins cu 5 zile, conform OUG 117/2022. Potrivit consultantului fiscal Adrian Bența, acest act normativ își dorește să asigure participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut cu scopul concilierii vieții profesionale cu viața de familie.

“Pe lângă persoanele angajate în baza unui raport de muncă sau de serviciu, au dreptul la concediu paternal și persoanele ce realizează activitățile în baza unor acte juridice ce permit desfășurarea muncii, cum sunt convențiile de muncă în cadrul cooperativelor, contractele de mandat în cadrul societăților pe acțiuni, contractele de activitate sportivă sau contractele de management încheiate conform legislației enumerate punctual în prezenta ordonanță”, spune Bența.

Indemnizația pentru concediul paternal este suportată de angajator și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective. Perioada concediului paternal constituie vechime în câmpul muncii.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: