Beneficii si contraindicatii hrean: in ce afectiuni poate fi util

July 28, 2022
399 Views

Hreanul este o rădăcinoasă folosită atât pe post de condiment, ci și în scopuri medicinale. Această rădăcinoasă conține mulți compuși chimici care pot avea beneficii pentru sănătate. Din acest motiv, astăzi ne dorim să aflăm ce efecte are hreanul și în ce afecțiuni este util.

Hreanul (Armoracia rusticana) este o legumă cruciferă, el fiind din aceeaÈ™i “familie” cu wasabi, varză, broccoli È™i varză kale. Planta are o rădăcină albă È™i lungă, iar frunzele sunt foarte lungi È™i verzi. Când rădăcinile sale sunt tăiate, o enzimă descompune un compus chimic pe nume sinigrină într-un ulei. Acest ulei, pe care oamenii de È™tiință îl numesc izotiocianat, este cel care îi conferă hreanului acel miros specific È™i acel gust caracteristic.

Hreanul ca sursă de nutrienți
Hreanul se consumă de regulă în cantități mici, iar o porÈ›ie conÈ›ine foarte puÈ›ine calorii, însă în acelaÈ™i timp, conÈ›ine mai multe minerale È™i numeroÈ™i compuÈ™i vegetali. O linguriță – adică 15 grame – de hrean preparat (adică rădăcină dată pe răzătoare È™i păstrată în oÈ›et, sare ori zahăr, pentru a fi servită drept condiment) conÈ›ine:
* 7 calorii
* sub 1 gram de proteine
* sub 1 gram de grăsimi
* 2 grame carbohidrați
* 0,5 grame fibre.

Hreanul conține și mici cantități de calciu, potasiu, magneziu, acid folic și alți micronutrienți.

Hrean beneficii
Originar din Europa, hreanul a fost folosit în medicina tradițională, în numeroase remedii, fie ca extract (sub forma unui ulei), fie sub formă uscată sau sub formă de rădăcină proaspătă. În trecut, hreanul era folosit pentru a trata infecțiile urinare, afecțiunile renale, durerile articulare, problemele respiratorii, artrita și întinderile musculare.

Posibil remediu pentru migrene
Unii sunt de părere că ar putea fi un remediu pentru migrenă și se crede că datorită capacității sale de a îngusta vasele de sânge, hreanul ar putea fi de ajutor în tratarea migrenelor, însă nu există studii clinice care să susțină folosirea hreanului pentru acest tip de durere de cap.

Are efecte anti-cancer
Un studiu arată că, de fapt, hreanul conține compuși chimici care luptă contra cancerului, numiți glucozinolați. Studiul din 2016, de la Universitatea din Illinois arată că hreanul conține compuși chimici care ar putea ajuta la detoxifierea și la eliminarea radicalilor liberi care cauzează cancer în corpul uman. Oamenii de știință au putut să găsească pentru prima dată o asociere intre hrean și activarea anumitor enzime de detoxificare.

Cercetătorii subliniază că hreanul conÈ›ine de 10 ori mai mulÈ›i glucozinolaÈ›i decât “ruda” sa, un alt superaliment, broccoli. Tot ei spun că nu va trebui să mâncăm hrean în cantități de ordinul kilogramelor: o linguriță din acest condiment aromat este suficientă pentru a ne bucura de beneficiile rădăcinii de hrean.

De altfel, studiile pe eprubetă sugerează că anumiți compuși care se găsesc în hrean pot preveni avansarea cancerului de colon, plămâni și stomac. Mai mult decât atât, peroxidaza, o enzimă care se găsește în rădăcina de hrean, ajută la activarea și creșterea unui compus anticancer puternic care vizează celulele canceroase pancreatice umane . Deși aceste rezultate sună promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări.

Are proprietăți antibacteriene
Uleiul care este eliberat atunci când rădăcina de hrean este tăiată poate avea puternice proprietăți antibacteriene. Studiile mai vechi sugerează că hreanul poate să lupte contra unor bacterii periculoase, cum ar fi E. coli, H. pylori și Salmonella.

De altfel, un studiu pe eprubetă a constatat că acești izotiocianați, despre care am amintit mai sus, au împiedicat creșterea a patru tipuri de ciuperci care pot duce la infecții cronice ale unghiilor.

Poate contribui la menținerea sănătății sistemului respirator

……

Leave A Comment