Vitamina B12, vitaminele A, C și D, magneziul, acizii grași Omega-3 și zincul sunt esențiale pentru îmbunătățirea performanțelor intelectuale, dar și pentru menținerea sănătății inimii. Află mai multe despre efectele acestora în corp.
O alimentație echilibrată și diversă este cea mai bună sursă de vitamine și minerale, însă uneori este nevoie și de suplimente alimentare precum cele cu acizi grași Omega 3, luiteină, zeaxantină, complexul de vitamine B pentru a spori atenția și puterea de concentrare.
Anumite vitamine joacă un rol important în menținerea creierului și a inimii sănătoase. Vitaminele potrivite pot îmbunătăți funcția cognitivă, contribuie la protecția creierului și la evitarea pierderilor de memorie, pot îmbunătăți valorile tensiunii arteriale și pot reduce riscul de boli cardiovasculare.
Vitamine din complexul B utile pentru atenție și concentrare
Vitamina B1 (tiamina)
Vitamina B1 ajută creierul să comunice cu nervii, este implicată în circulația electroliților în și din celulele musculare și nervoase și contribuie la prevenirea complicațiilor din sistemul nervos, creier, mușchi, inimă, stomac și intestine. Vitamina B 1 ajută la prevenirea unor boli precum Beri-beri, care implică tulburări ale inimii, nervilor și ale sistemului digestiv. Vitamina B1 se găsește în alimente precum semințe de floarea-soarelui, semințe de in, fasole, mazăre, tofu, orez brun, cereale integrale și carne de porc.
Vitamina B2 (riboflavina)
Vitamina B2 este necesară creșterii și menținerii sănătății generale. Ajută organismul să descompună carbohidrații, proteinele și grăsimile pentru a produce energie, permite oxigenului să fie utilizat de organism, ajută la împiedicarea formării plăcii de aterom și este utilă în cazul anumitor dureri de cap.
Riboflavina este de asemenea folosită pentru creșterea și sănătatea pielii, pentru căptușirea tractului digestiv, a celulelor sangvine și a altor organe vitale. Vitamina B2 este importantă și pentru sănătatea ochilor, fiind necesară pentru a proteja glutationul, care este un antioxidant important la nivelul ochilor. Această vitamină poate fi luată din migdale, legume frunzoase (spanac, salată verde, kale etc.), ciuperci, spanac, avocado, ouă, somon și carne slabă de vită.
Vitamina B9 (acidul folic)
Vitamina B9 ajută la păstrarea sănătății creierului, contribuie la menținerea unei dispoziții bune, având un rol crucial în sănătatea mentală și emoțională și poate fi de ajutor în lupta împotriva bolilor de inimă. Acidul folic ajută la producerea ADN-ului și ARN-ului, materialul genetic al organismului, și este deosebit de important atunci când celulele și țesuturile cresc rapid, cum ar fi în copilărie, adolescență și sarcină. Vitamina B9 se găsește în special în legume frunzoase, în leguminoase (fasole, năut, mazăre, linte), sfeclă roșie și ouă.
Vitamina B12
Vitamina B12 reduce riscul de boli cardiovasculare, stimulează starea de spirit, susține sănătatea oaselor, reduce riscul de depresie și menține sănătatea sângelui și a nervilor, contribuind la formarea de globule roșii și la prevenirea anemiei. Vitamina B12 se găsește în produse de origine animală: ficat, rinichi, scoici, sardine, ton, carne de vită, ouă, brânză. Persoanele care nu consumă carne trebuie fie să aibă în meniu alimente fortificate cu B12 (cereale fortificate sau lapte fortificat) ori să ia un supliment de vitamina B12.
Alte vitamine utile
Vitamina D