Pe parcursul unei răceli, ne confruntăm cu tusea seacă și tusea productivă, ambele la fel de sâcâitoare. Natura ne ajută, însă, cu câteva remedii ușor de folosit, pentru ameliorarea tusei.
Tusea este un reflex natural care apare atunci cand ceva îți irită gâtul sau căile respiratorii. Tuse cauzată de astm, infecțiile și alergiile ar trebui tratate de un medic. Cu toate acestea, dacă tusea continuă să persistă după o infecție virală sau este rezultatul unei iritații, iată cum o poți trata acasă.
Remedii tuse seacă
Ceapa
Da, puteți trata tusea cu succes folosind ceapă, atât sub formă de sirop, cât și sub formă de ceai. Pentru ceai, fierbeți ceapa și adăugați o jumătate de lămâie, câteva frunze de mentă și puțină miere de albine. Ideal este să consumați patru căni de ceai de ceapă pe zi. Dacă optați pentru siropul de ceapă, trebuie să știți că acesta ajută și la decongestionarea căilor respiratorii, dar reduce și febra și combate tusea seacă.
Ridichea neagră
Indiferent dacă tusea care vă supără este seacă sau productivă (cu expectorație), ridichea neagră este răspunsul problemei voastre. Puteți cumpără siropul de ridiche neagră din farmacii naturiste, dar la fel de bine îl puteți prepara în casă. Tăiați frunzele și în scobitura rămasă, adăugați câteva linguri de miere și lăsați la macerat peste noapte. De a doua zi, puteți începe administrarea cu 3-6 lingurițe, de preferință între mese.
Miere
Pe lângă folosirea în combinație cu sucul de lămâie sau hreanul, mierea de albine este indicată în cazul tusei pentru proprietățile sale calmante. Mai mult, mierea de albine are aceeași putere de vindecare ca și dextrometorfanul, un ingredient activ folosit de majoritatea siropurilor împotriva tusei. Mai puteți amesteca mierea cu tinctura de propolis sau cu suc de ridiche neagră, tot pentru calmarea și combaterea tusei.
Cimbru
Cimbrul este o plantă care se crede că ameliorează spasmele musculare netede, inclusiv cele cauzate de tuse. Un studiu mai vechi, publicat în jurnalul german Drug Research, a constatat că un tratament combinat cu cimbru și iederă ameliorează tusea și alte simptome ale bronșitei acute.
Pentru a calma tusea, cimbrul poate fi consumat sub formă de tinctură, ceai sau sub formă de pastile.
Hrean
Sezonul rece este unul dintre cei mai mari dușmani ai sistemului imunitar, însă mulți specialiști recomandă hreanul drept un antibiotic natural și o sursă importantă de calciu, magneziu și vitamina C. Toate acestea sunt eficiente în lupta cu stafilococii și streptococii, dar prezintă și proprietăți expectorante. Pentru calmarea tusei, cea mai bună metodă este să consumați rădăcină de hrean rasă, în amestec cu mierea de albine.
Lămâie
Mulți medici sunt de acord că cel mai bun remediu pentru tuse este reprezentat de siropul de lămâie și miere preparat în casa. De exemplu, puteți amesteca sucul de la una sau două lămâi cu două sau trei lingurițe de miere de albine. Siropul rezultat are proprietăți calmante, dar în același timp și dezinfectante, însă aveți grijă să nu mai consumați nimic cel puțin 30 de minute după administrarea siropului.
Pătlagină
Frunzele de pătlagină sunt cunoscute pentru proprietățile lor emoliente, antiinflamatoare și antimicrobiene, deci vă puteți baza pe aceasta plantă în caz de tuse, dar întrebuințările pătlaginii se extind și în cazul laringitelor, faringitelor sau a răcelilor. Că mod de administrare, patlagină se poate consuma sub formă de pulbere după mese, ca infuzie sau ca sirop.
Ciuboțica-cucului
….
Foto : shutterstock.com