Câte kilograme ar trebui să ai la modul ideal?
Există numeroase tabele pe care le poți folosi pentru a-ți afla sau calcula greutatea ideală. Exista chiar și unele formule care îți indică greutata pe care ar trebui să o ai în funcție de vârstă și înălțime. Însă înainte de a te apuca să calculezi, trebuie să știi că există numeroși factori care îți pot influența masa corporală. Probabil că te-ai întrebat la un moment dat care este greutatea ideală sau te-ai întrebat, pur și simplu, câte kilograme ar trebui să ai. Răspunsul nu este întotdeauna unul simplu, ca atunci când te uiți într-un tabel care îți indică, în funcție de vârstă sau de înălțime, câte kilograme ar trebui să cântărești.
Ce este greutatea ideală?
Ideea de “greutate ideală” a fost concepută de o companie de asigurări, în anul 1943. Scopul calculării greutății ideale a fost de a identifica grupurile de persoane cu rata cea mai scăzută de mortalitate. Din 1943 încoace, tabelele pentru înălțime și greutate au evoluat, folosindu-se de-a lungul timpului o diversitate de standarde pentru a calcula greutatea ideală a unei persoane.
Cât ar trebui să fie greutatea ideală dacă ești femeie
Potrivit standardelor actuale, o femeie de 1,55 m are o greutate ideală care este cuprinsă între 43 și 52 de kilograme.
Cât ar trebui să fie greutatea ideală dacă ești bărbat
Potrivit standardelor actuale, un bărbat de 1,55 m are o greutate ideală cuprinsă între 45 și 53,5 kilograme.
Ce înseamnă subponderal?
Indicele de masă corporală (IMC) este una dintre cele mai populare metode prin care se poate calcula greutatea ideală. Este simplu să îți afli IMC-ul, pentru că există calculatoare online, în care este suficient să introduci înălțimea și greutatea actuală. Dacă rezultatul calculat pentru indicele de masă corporală este sub 18,5, persoana este considerată subponderala. Așadar, dacă IMC este mai mic de 18,5, se consideră că greutatea ta este sub cea considerată normală.
Ce înseamnă o greutate normală (normo-ponderal)?
Un rezultat al indicelui de masa corporală cuprins între 18,5 și 24,9 înseamnă că ești în limitele “normale” pentru greutatea ta. Dacă ai un IMC între 18,5 și 24,9, se consideră că ai o greutate normală.
Ce înseamnă “supraponderal” ori “obez”?
Un indice de masă corporală cuprins între 25 și 29.0 înseamnă că persoana este considerată supraponderală (are o greutate peste cea ideală). Dacă indicele de masă corporală indică un număr între 30 și 35 ori peste 35, atunci persoana este considerată obeză.
Obezitatea este împărțită în mai multe subtipuri: dacă ai IMC cuprins între 25 și 29,9, este considerată pre-obezitate.
Dacă IMC este cuprins între 30 și 34,9, este obezitate de gradul întâi; IMC între 35 și 39,9 este obezitate de gradul al doilea; IMC de peste 40 este obezitate de gradul trei.
Factorii care joacă un rol important în greutatea ta
Deși există multe obiceiuri sănătoase pe care o persoană le poate cultiva pentru a-și menține greutatea în parametri normali (cum ar fi să adopte o dietă sănătoasă și să facă mișcare în mod regulat), există și alți factori de care trebuie să ținem cont și, din păcate, unii dintre aceștia nu pot fi controlați. Greutatea optimă a unei persoane depinde de un număr mare de factori, cum ar fi:
Varsta
Oamenii, în general, iau în greutate (acumulează kilograme, deși nu își doresc acest lucru) pe măsură ce înaintează în vârstă și, în același timp, tot din cauza procesului de îmbătrânire, pierdem masa musculară.
Nu poți determina greutatea ta ideală doar în funcție de vârstă. O greutate optimă depinde, cu adevărat, de înălțimea și de sexul (genul) tău, indiferent de vârstă pe care o ai. Persoanele mai înalte au mai multe kilograme, în mod natural, decât persoanele minione. Iar bărbații au o masă corporală mai mare decât femeile de aceeași înălțime cu ei, deoarece domnii au o cantitate mai mare de mușchi în corp, mușchii fiind mai denși decât grăsimea. Așa că trebuie să ai în vedere ambii factori – înălțimea și sexul – atunci când vrei să îți afli greutatea optimă.
Raportul dintre grăsime și masa musculară
Specialiștii spun că până și raportul dintre grăsimea din corp și masa musculară îndeplinește un rol în ce privește greutatea unei persoane.
Înălțimea
Persoanele care sunt mai înalte, de cele mai multe ori, au mai multe kilograme decât persoanele care sunt scunde.
Sexul
Și sexul poate fi un factor care are un rol în greutatea unei persoane. În unele cazuri, femeile au o greutate mai mică decât cea a bărbaților.
Distribuția grăsimii în corp
Un alt factor care îndeplinește un rol în ceea ce privește greutatea unei persoane este distribuția grăsimii în corp.
Forma corpului sau structura osoasa
Într-o anumită măsură, spun oamenii de știință, structura osoasă a unei persoane poate avea un impact asupra greutății ei.
Factorii genetici
Genele pe care o persoană le are în ADN pot juca un rol important în cantitatea de grăsime pe care corpul o stochează, cât și în ce privește zonele unde se depune grăsimea nedorită.
Rasa / etnia
Persoanele din anumite rase și etnii au un risc mai mare de a fi supraponderale sau obeze.
Cauzele pentru care greutatea fluctuează pe parcursul unei zile
Este important să reții că greutatea ta fluctuează (oscilează) cu câteva sute de grame zilnic, în funcție de alimentele pe care le-ai mâncat, de hormoni și de retenția de apă.
Chiar dacă, de exemplu, dimineața ai reușit să ajungi la o greutate “ideală” în cazul tău, ea poate să iasă din parametrii “ideali” după câteva ore, după micul dejun și după masa de prânz, când alimentele și apa pe care o bei au reușit să crească masa corporală. Nu uita că este important să ai o greutate în limitele normale, pentru a menține riscul de îmbolnăvire cât mai scăzut.
Greutatea (masa corporală) și riscul de îmbolnăvire
O evaluare în ceea ce privește greutatea și riscurile în ceea ce privește sănătatea ta implică folosirea a trei parametri: indicele de masă corporală (IMC), circumferința taliei și factorii de risc pentru bolile și condițiile asociate cu obezitatea. Faptul că o persoană are kilograme în exces îi poate afecta riscul de a dezvolta numeroase afecțiuni și condiții, printre care: obezitatea, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și probleme cardiovasculare.
Desigur, nu toate persoanele care au o greutate mai mare decât cea normală au probleme de sănătate, însă cercetătorii cred că dacă kilogramele în exces nu sunt ținute sub control, acestea ar putea duce la probleme de sănătate în viitor.
De ce este importantă circumferința taliei? Pentru că o mai mare parte din grăsimea corporală este depusă în zona taliei și a abdomenului (și mai puțin pe zona șoldurilor), așa că persoana are un risc mai mare de boală cardiovasculară și de diabet de tip 2. Riscul acesta crește și mai mult dacă circumferința taliei depășește 89 de centimetri în cazul femeilor și dacă depășește 101 centimetri, în cazul bărbaților.
Ce ar mai fi de reținut? Pe lângă faptul că o persoană este obeză ori supraponderală, următoarele condiții (factori de risc) înseamnă că, pentru acest pacient, există un risc mai mare de boli cardiovasculare și nu numai – iată care sunt factorii de risc: hipertensiune arterială, colesterol LDL mare, colesterol HDL mic, trigliceridele crescute, hiperglicemie (cantitate mare de zahăr în sânge), istoric familial de deces prematur din cauza unei boli cardiovasculare, sedentarismul, fumatul.
Ce se întâmplă dacă ai kilograme în exces (o greutate mai mare decât cea normală)
Dacă medicul tău specialist, în baza calculării indicelui de masă corporală (IMC) și a altor măsurători, îți spune că ești supraponderal ori obez, este important să știi că obezitatea sau supraponderalitatea înseamnă un risc mai mare ca o persoană să dezvolte:
• diabet de tip 2
• boala arterială coronariană (numită și cardiopatie ischemică)
• accident vascular cerebral
• hipertensiune arterială
• boli ale vezicii biliare
• artroza (osteoartrită)
• unele tipuri de cancer
• probleme respiratorii, cum ar fi sindromul de apnee în somn.
Riscuri la care ești expus dacă ești supraponderal sau obez
Cu cât o persoană cântărește mai mult (are mai multe kilograme în plus), cu atât mai mare este riscul ca aceasta să dezvolte un număr mare de condiții și boli ce îi pot fi fatale. Potrivit experților, excesul de grăsime corporală – mai ales dacă grăsimea este depusă în zona taliei – înseamnă un risc mai mare ca persoana să dezvolte o boală cardiovasculară și diabet de tip 2.
Când ești supraponderal sau obez, greutatea mare a corpului influențează și alte aspecte: îți crește tensiunea arterială, respirația îți este afectată, îți crește riscul de a dezvolta unele forme de cancer etc. Pentru a-ți reduce riscul de a suferi de aceste probleme, este important să dai jos un număr semnificativ de kilograme, spun medicii.
Dacă vrei să slăbești și să reduci riscul de îmbolnăvire, discută cât mai rapid cu un medic nutriționist, care îți va explica în detaliu ce trebuie să faci pentru a slăbi și pentru a ajunge la o greutate considerată sănătoasă (normală).
Care este relația dintre greutate și înălțime
…..