Ai tot timpul nasul infundat? Iata afectiunile de care poti suferi

June 19, 2022
264 Views

Nasul înfundat sau congestia nazală reprezintă adeseori un simptom al unei alte probleme de sănătate, cum ar fi, de exemplu, o infecție a sinusurilor, dar și o răceală obișnuită. Acest simptom se manifestă prin îngreunarea respirației la nivelul foselor nazale, fie totală, fie parțială. Congestia nazală poate fi cauzată de orice irită sau inflamează țesuturile nazale.

Cauze nas înfundat

Infecțiile – cum ar fi răceala, gripa, sinuzita și chiar infecția cu SARS-Cov-2 – însă și alergiile sunt cauze frecvente ale congestiei nazale și ale nasului care curge.

Uneori, un nas congestionat și care curge poate fi cauzat de iritanți precum fumul de tutun, poluanții din aer în orașele aglomerate, cu trafic intens și fumul de evacuare de la mașini.

Există însă situația în care din cauza aerului uscat și unei predispoziții particulare unii oameni fie cu rinită non-alergică ( vasomotorie) sau afecțiuni autoimune (boala Hashimoto, sindrom Sjorgen etc.) să sufere de uscarea exagerată a mucoasei nazale. Unii dintre aceștia pot deveni dependenți de anumite picături de nas, însă soluția corectă este umidificarea susținută a aerului din încăperi, mai ales iarna și folosirea substanțelor saline în aplicații topice intranazale.

În infecția COVID-19 congestia poate apărea la un procent mic de oameni. Raportul CDC a constatat că doar 4,8% dintre pacienți au prezentat congestie nazală ca semn sau simptom al unei infecții cu SARS-CoV-2. Acest număr este mult mai mic decât procentele de pacienți care au raportat simptome mai frecvente, cum ar fi febră (87,9%), tuse uscată (67,7%) și oboseală (38,1%).

Deși este o problemă frecventă și se manifestă doar printr-un ușor disconfort, exista și situații când congestia nazală poate duce la tulburări de auz sau de miros ori chiar la diverse afecțiuni grave, în special în cazul copiilor și nou-născuților.

Principalele cauze ale nasului înfundat sunt reprezentate de răceli, gripă sau alte infecții la nivelul sinusurilor. În astfel de situații, congestia nazală se ameliorează de la sine în cel mult o săptămână. În cazul în care congestia nazală persistă și simptomele nu se ameliorează, cauza ar putea fi o problemă de sănătate mai severă.

Iată câteva posibile cauze ale congestiei nazale persistente:

-Alergiile (la praf, mucegai, polen, par de animal, diverși detergenți etc.);
-Febra fânului (rinita alergică);
-Prezența polipilor nazali (tumori benigne prezente în căile aeriene nazale sau în sinusuri, cauzate de inflamarea acestor regiuni);
-Leziunile sau prezența corpilor străini în cavitatea nazală;
-Sinuzita cronică;
-Deviația de sept;
-Sarcina (în special în primul trimestru, ca urmare a fluctuațiilor hormonale și a creșterii aportului de sânge);
-Diverse medicamente (în special cele pentru controlul tensiunii arteriale);
-Alimentele picante, consumul de alcool și fumatul;
-Expunerea la aer rece și uscat;
-Folosirea în exces a spray-urilor decongestionante nazale;
-Anafilaxia (o reacția alergică severă, care survine brusc și poate cauza moartea).

Simptomele congestiei nazale

Congestia nazală se manifestă prin dificultăți la respirația pe nas, dureri sau senzație de presiune la nivelul feței sau al sinusurilor, scurgeri nazale și umflarea ochilor și a pleoapelor. În funcție de cauza care stă la baza apariției congestiei nazale, mai pot apărea simptome precum:

-Rinoree (curgerea nasului);
-Sforăit;
-Mâncărimi nazale;
-Tuse;
-Tulburări de auz, de miros sau de somn;
-Cefalee;
-Febră;
-Dureri în gât;
-Lăcrimare abundentă;
-Strănut;
-Mâncărimi ale pielii și ușoare erupții (mai ales în cazul alergiilor).

Noaptea, congestia nazală se poate agrava, mai ales la persoanele cu rinită alergică. Explicația ar fi că atunci când te întinzi, tensiunea arterială se schimbă. Și fluxul de sânge în partea superioară a corpului poate crește, inclusiv fluxul de sânge către cap și căile nazale. Acest flux sangvin crescut poate inflama vasele din interiorul nasului și căile nazale, ceea ce poate provoca sau agrava congestia.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: