Opera Națională Română Cluj-Napoca : GIUSEPPE NICOLINI, ÎN CONCERT: TRAIAN ÎN DACIA – PRIMĂ AUDIȚIE NAȚIONALĂ, DUMINICĂ, 05 IUNIE 2022, ORA 18:30, SALA MARE

June 5, 2022
316 Views

O muzică istorică adusă după secole întregi pe scena Operei!

Luna iunie aduce o PREMIERĂ NAȚIONALĂ la Opera clujeană: opera Traiano in Dacia de Giuseppe Nicolini, în varianta de concert! O premieră națională care a devenit realitate datorită adaptării și revizuirii unor vechi manuscrise muzicale de către Enrico Primo Cannata. O poveste plină de intrigi istorice care va transpune publicul duminică, 5 iunie, în decorul orașului Sarmizegetusa, capitala Daciei, de la începutul celui de-al doilea secol.

După o pauză de secole în care nu a mai fost interpretată, muzica acestei partituri va fi readusă în atenția publicului duminică, de Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, împreună cu soliști ai Operei dar și soliști invitați, aflați sub bagheta Maestrului dirijor David Crescenzi. Actul artistic va fi completat de interpretarea unor grupuri de voluntari din cadrul Opera Youth Choir și din cadrul Asociației Terra Dacica Aeterna (Asistent regie și coregrafie: Alexandra Ciurbe) și a Ansamblului Coregrafic Nimfe Dace.

Acțiunea acestei povești istorice se petrece în Dacia la începutul celui de-al doilea secol d. Hr. Scena este reprezentată în orașul Sarmizegetusa, capitala Daciei, și în apropierea lui. După o pace rușinoasă smulsă împăratului Domițian, Traian dorește să repare lașitatea predecesorului său, ducând un nou război împotriva Daciei și a regelui său Decebal. Trupele împăratului roman Traian asediază capitala și după refuzul regelui Decebal de a se preda, o cuceresc. Decebal a luat-o de soție pe Colmira, care îi rămâne credincioasă, deși în ea se luptă dragostea față de soț și respectul față de Zomusco, tatăl său, care conspiră cu romanii. Povestea continuă în al doilea act cu riscul unei execuții, o salvare de la moarte, un jurământ de fidelitate față de Roma.

Așadar, artiștii Operei invită publicul la un CONCERT-PREMIERĂ de neratat, care se va desfășura începând cu ora 18:30 în Sala Mare. Biletele pot fi achiziționate online, pe site-ul www.bilete.ro, precum și din Agenția de bilete a Operei, deschisă pe latura estică a clădirii, de luni până vineri, în intervalele orare 11:00 – 13:00, respectiv 14:00 – 17:00.

Te așteptăm să simți și să trăiești alături de noi!

Leave A Comment

%d bloggers like this: