Alimente “grele” pentru ficat

May 28, 2022
320 Views

Ficatul este un organ care are o mulțime de funcții importante pentru organism. Dacă suferi însă de o afecțiune hepatică, este bine să-ți protejezi acest organ așa că nu ar fi rău să știi care sunt alimentele “grele” pentru ficat.

Alimentele considerate “grele” pentru ficat sunt cele care se digeră cu dificultate și care pun ficatul în dificultate în timpul procesării.

Dar pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, iată care sunt cele mai importante funcții ale ficatului:

-Ajută la sintetizarea aminoacizilor, care au un rol esențial în crearea proteinelor;
-Reglează nivelul de zahăr din sânge;
-Sintetizează colesterolul și trigliceridele, al căror rol este esențial în regenerarea celulară și în ceea ce privește funcțiile neurologice;
-Creează bila, care este necesara pentru absorbția grăsimilor și a vitaminelor.
-Elimină hormonii, substanțele toxice și medicamentele care pot dăuna organismului;
-Sintetizează hormonul care reglează tensiunea arterială;
-Depozitează glucoza, vitamine, fier și cupru.

Atunci când ficatul devine ineficient din cauza unei afecțiuni hepatice, pot apărea simptome precum: indigestie, acid gastroesofagian, hemoroizi, greața, vărsături, balonare, constipație, depresie, furie, irascibilitate, probleme de concentrare, pofta de dulce, hipoglicemie, afecțiuni ale inimii, colesterol mărit, ficat “gras”, creștere în greutate, alergii, sensibilitate la anumite substanțe și nu numai.

Pentru a-ți proteja ficatul și pentru a stimula buna sa funcționare, este bine să fii foarte atent la ceea ce bei și mănânci.

Iată o listă a alimentelor și băuturilor care sunt “grele” pentru ficat!

Alcoolul
Un consum excesiv de alcool poate avea repercursiuni asupra ficatului tău. În timp, poate duce la ciroză. Chiar și consumul de alcool ocazional poate fi, de asemenea, dăunător. Încearcă să te limitezi la un pahar pe zi dacă ești femeie sau două pe zi dacă ești bărbat.

Cu toate acestea, există câteva vești bune dacă obișnuiești să bei cafea. Specialiștii spun că consumul de două căni suplimentare de cafea pe zi este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta ciroză hepatică 1. De fapt, riscul este cu 44% mai mic.

Se pare și că acele două căni suplimentare de cafea ar putea, de asemenea, să inverseze leziunile hepatice deja cauzate de alcool. Acum, acesta este un motiv convingător pentru a ajunge la două cești în plus de cafea pe zi.

Produsele de origine animală
Un ficat bolnav nu este capabil să metabolizeze proteinele de origine animală așa cum ar trebui. Așadar, evită alimentele “grele” pentru ficat precum carnea roșie, ouăle și produsele lactate. Asta nu înseamnă că proteinele vor lipsi din alimentația ta. Le poți înlocui cu proteinele din carnea de pui, din fasole sau din nuci.

Alimentele dulci
Prăjiturile, înghețată și orice fel de aliment dulce sunt greu de filtrat de către ficat, așa că ar trebui evitate. În plus, o mare parte a sarcinii ficatului este să transforme zahărul în grăsimi. Dacă exagerezi, ficatul tău face prea multă grăsime, care ajunge să rămână acolo unde nu-i este locul. Pe termen lung, există riscul să te confrunți cu anumite afecțiuni, precum boala ficatului gras.

De altfel, este în regulă să consumi ocazional o cantitate mică de băuturi carbogazoase, dar consumul regulat poate începe să-ți afecteze ficatul și acest obicei ar putea duce la dezvoltarea diferitelor complicații hepatice. În afară de aceasta, consumul în exces de băuturi carbogazoase este, de asemenea, o cauză majoră a creșterii în greutate și a obezității la oameni. Și obezitatea îți poate afecta ficatul prin creșterea acumulării de grăsimi în ficat (ficat gras). De asemenea, băuturile carbogazoase oferă conțin o cantitate foarte mare de zahăr și carbohidrați rafinați (numiți și calorii goale) care sunt dăunătoare sănătății ficatului.

Îți poți satisface pofta de dulce consumând zaharuri și carbohidrați naturali precum: căpșunele, portocalele și merele.

Alimentele sărate

…..

Foto: Shutterstock

Leave A Comment

%d bloggers like this: