Ce contraindicaţii are deliciosul dovlecel, leguma săracă în calorii

May 27, 2022
161 Views

Sursă importantă de vitamine, minerale şi fibre, dovlecelul, una dintre cele mai populare legume vara, nu este indicat oricui. Persoanele cu afecţiuni renale sunt sfătuite să îi evite.

“Este unul dintre alimentele care conţin oxalaţi care, în concentraţii prea mari, se pot cristaliza şi pot cauza probleme de sănătate. Din acest motiv, persoanele cu probleme de rinichi sau vezică ar trebui să evite consumarea acestui aliment”, spune Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

O mâncărică de dovlecei fierţi şi bine condimentată este ideală pe timp de vară, în special pentru cei care vor să slăbească. Uşoară, foarte digerabilă şi săţioasă, aceasta este un real antidot pentru kilogramele în plus, graţie fibrelor alimentare, potasiului şi numărului scăzut de calorii – 100 gr. dovlecei proaspeţi au mai puţin de 15 calorii.

Dovleceii conţin în pulpa şi mai ales în coaja lor cantităţi foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor şi potasiu. Foarte important de reţinut este faptul că majoritatea vitaminelor, a mineralelor şi a altor substanţe active (enzime, flavonoide, etc.) sunt depozitate în coajă.

Sursă naturală împotriva inflamaţiilor
„Dovlecelul conţine cantităţi importante de acid folic, potasiu, mangan şi vitamina A. Este o sursă bună de vitamina B1, B3, B5 şi B6, precum şi de fibre dietetice, vitamina C, fier, magneziu, cupru, fosfor şi zinc.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: