Radu Moisin , deputat PNL de Cluj – Pași concreți spre extragerea primei molecule de gaz din Marea Neagră

“Astăzi, Senatul a adoptat cu 91 de voturi #LegeaOffshore și aceasta urmează să ajungă la dezbatere și vot în Camera Deputaților, care este și for decizional.

Proiectul depus de PNL are în vedere deblocarea investițiilor din Marea Neagră, respectiv asigurarea stabilității legislative mediului de afaceri din domeniu pentru a oferi românilor, cât mai curând posibil, acces la gaze mai ieftine.
👉Actul normativ stabilește un regim fiscal competitiv (veniturile fiind împărțite între 60% statul român și 40% investitorul), iar România va avea drept de preempțiune la achiziția gazelor naturale (va putea acoperi necesarul intern înainte de a vinde surplusul către export).
👉Același cadru fiscal se va aplica atât pentru investițiile offshore, cât și pentru cele onshore de adâncime, cum sunt cele de la Caragele (jud.Buzău), începutul exploatărilor fiind preconizate în 2024.
👉Pentru România, Legea offshore înseamnă parcurgerea primelor etape atât pentru a fi independentă din punct de vedere energetic, cât și pentru a deveni un furnizor de securitate energetică la nivel regional.

Leave A Comment

%d bloggers like this: