Un mar pe zi tine toate bolile departe

April 26, 2022
355 Views

Pe de o parte, iubim merele fiindcă sunt gustoase, răcoritoare, sățioase și accesibile ca preț. Pe de altă parte, suntem atât de obișnuiți cu prezența lor în piață sau magazine, încât înclinăm mai mult către alte fructe, care par mai noi, mai exotice, mai sănătoase. Nu este însă așa. Merele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care le putem consuma.

Ce conțin merele?
Indiferent de soiul pe care îl alegem, merele au în comun majoritatea substanțelor nutritive. Ce diferă într-o măsură mai mică sau mai mare este conținutul de zahăr, până la 16% în cazul merelor mai dulci.

Merele conțin peste 80% apă, acizi organici, substanțe pectice, vitaminele A, C, B1, B2, B3, B6, B9 și E, fier, calciu, fosfor, magneziu, iod și potasiu. Să nu uităm de flavonoizi, fibre și faptul că merele sunt foarte sărace în calorii.

Beneficii pentru sistemul digestiv
Fibrele și substanțele nutritive din mere echilibrează digestia, calmează indigestiile și infecțiile intestinale. În același timp, pot avea efect asupra constipației, diareei, inflamațiilor intestinale și dizenteriei.
Acizii din mere au beneficii și asupra proceselor chimice din stomac, în special în privința alimentelor greu digerabile și a celor care intră rapid într-un proces de putrefacție. Merele eliberează intestinele de resturi alimentare și detoxifică întregul sistem digestiv. Merele sunt sănătoase și pentru rinichi și vezica biliară, împiedicând formarea calculilor biliari și a pietrelor la rinichi.

Beneficii pentru sistemul cardiovascular
Poți mânca mere crude sau poți adăuga câteva feliuțe în ceai în caz de răceală, gripă, bronșită sau infecții urinare. Bogate în apă, merele asigură și hidratarea necesară organismului.
Merele pot scădea colesterolul și tensiunea arterială ridicată

Persoanele cu risc de boli cardiovasculare se pot bucura de beneficiile merelor, care echilibrează tensiunea arterială și țin sub control nivelul colesterolului. Merele pot preveni o mulțime de afecțiuni cardiovasculare, precum hipertensiunea, infarctul, arteroscleroză și trombozele sau cheagurile de sânge.

Anumite studii au demonstrat că quercitina, unul dintre flavonoizii prezenți în mere, are efecte pozitive în protecția inimii și arterelor. Efectele benefice asupra sistemului cardiovascular se extind și asupra celui nervos. fiindcă merele îmbunătățesc circulația sângelui și implicit asigură oxigenarea optimă a creierului.

Studiile au asociat consumul de mere cu riscul redus de boli cardiovasculare, care poate fi legat de beneficiile pe care le au fibrele solubile găsite în mere asupra colesterolului.
Fibrele solubile se dizolvă în apă pentru a forma un material asemănător gelului. Acestea ajută la prevenirea acumulării de colesterol în căptușeala pereților vaselor de sânge, reducând astfel incidența aterosclerozei (restricționarea fluxului sangvin în artere din cauza formării plăcii de aterom) și a bolilor de inimă. De asemenea, poate ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Un studiu a constatat că un aport mai mare de fibre solubile a fost asociat cu un risc scăzut de boli cardiovasculare 1.

Cercetările arată că consumul regulat de mere a fost asociat cu un risc de accident vascular cerebral cu 52% mai mic. Mai mult, un studiu publicat în februarie 2020 în The American Journal of Clinical Nutrition a constatat că consumul a două mere pe zi i-a ajutat pe participanții la studiu să-și scadă atât nivelul colesterolului LDL („rău”), cât și trigliceridele 2.

Beneficii pentru sistemul imunitar

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: