Secretul pentru o minte sanatoasa: exercitii fizice usoare, practicate frecvent

March 22, 2022
394 Views

Oamenii de stiinta au descoperit secretul pentru o minte echilibrata si sanatoasa: practicarea sportului in fiecare zi, insa la intensitate mica sau medie.

Tot mai multe studii facute pe aceasta tema arata ca exercitiile fizice au un impact direct asupra sanatatii psihice.

De pilda, un studiu facut de cercetatorii de origine italiana arata ca exercitiile fizice produc modificari importante in creier, sporind functiile cognitive si instaurand starea de bine.

Mai mult decat atat, sportul poate proteja creierul de efectele specifice procesului natural de imbatranire. Astfel, poate reduce riscul de Alzheimer si alte tipuri de dementa.

Nu este insa nevoie de sport practicat la intensitate mare, de antrenamente foarte solicitante ori foarte lungi, ci este suficient sa se practice activitati sportive de intensitate mica sau medie. De exemplu, la activitati fizice usoare se pot incadra plimbarile in aer liber, dar si activitatile casnice precum stersul prafului, datul cu aspiratorul sau spalatul pe jos.

Ce impact are sportul asupra creierului
In primul rand, exercitiile fizice imbunatatesc memoria si capacitatea de invatare. Sportul reduce rezistenta la insulina si inflamatia si, totodata, stimuleaza eliberarea factorilor de crestere, adica a unor substante chimice din creier care permit dezvoltarea vaselor de sange din creier si supravietuirea celulelor cerebrale nou formate.

Pe de alta parte insa, sportul imbunatateste somnul, reducand totodata stresul si anxietatea. Se stie deja ca privarea de somn, expunerea la stres si tulburarile anxioase afecteaza, pe termen scurt, dar si pe termen lung, capacitatile cognitive.

Unele studii sugereaza chiar ca persoanele care practica sport in mod regulat au creierul mai bine dezvoltat in zonele responsabile cu memoria si gandirea.

Ce exercitii sunt recomandate pentru o minte sanatoasa
Orice tip de activitate sportiva este benefica, asa ca nu trebuie sa iti faci griji din acest punct de vedere.

…..

Foto: Shutterstock

Leave A Comment

%d bloggers like this: