Postul, cu bune și cu rele. Cine suferă de aceste boli NU trebuie să țină post

March 21, 2022
424 Views

Postul alimentar este cunoscut de mii de ani de către oameni și ținut cu diverse motivații, de la dimensiunea religioasă până la cea de menținere a sănătății sau de detoxifiere a organismului.

Important este ca alimentele pe care alegem să le consumăm să includă macronutrienți și micronutrienți într-o proporție adecvată necesarului caloric. În categoria macronutrienților întâlnim proteinele, glucidele și lipidele, iar în cea a micronutrienților, vitaminele și mineralele.

Dr. Natalia Horobet-Rahota, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, detaliază care sunt efectele benefice ale postului, dar și cine nu ar trebui să țină post. De asemenea, oferă câteva recomandări dietetice pentru cei care urmează postul.

Beneficiile postului pentru sănătate
Postul ca regim poate reprezenta o restricție alimentară bine-venită pentru organism, cu condiția să alegem inteligent preparatele alimentare consumate în această perioadă.

-ajută la controlul zahărului din sânge prin reducerea rezistenței la insulină
-contribuie la scăderea în greutate prin limitarea aportului de calorii
-contribuie la stimularea metabolismului
-reduce tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor și nivelul de colesterol

Este postul pentru toți? Răspunsul e nu!
Gravidele și mamele care alăptează au interdicție la post, pentru că alimentația lor nu trebuie să fie lipsită de nutrienți.

De asemenea, pacienții care suferă de tuberculoză, diabet zaharat și boli metabolice, anemie, boli psihice, persoanele în vârstă nu ar trebui să țină post mai mult de 5 zile.

Copiii și adolescenții nu ar trebui să țină post, deoarece sunt în perioada de creștere, când organismul are nevoie de minerale, vitamine și macronutrienți pentru a se dezvolta.

Recomandări dietetice pentru post
-mănâncă puțin și des – este recomandat să avem 3 mese pe zi și 2 gustări
-trebuie introduse in meniul zilnic proteine vegetale, cum sunt fasolea boabe, ciupercile, mazărea, năutul, lintea, soia și fructele oleaginoase (alune, nuci, migdale)
-evitați să cumpărați produse procesate cum sunt mezelurile de post, pateul vegetal, foietajul de post, covrigeii de post, deoarece sunt bogate caloric, dar și în aditivi și coloranți alimentari
-consumați cât mai multe fructe și legume crude
-faceţi mișcare 150 de minute pe săptămână și nu uitaţi să vă hidrataţi corespunzător
-evitaţi excesul de alimente cu conținut crescut de glucide (pâine, cartofi, paste făinoase, orez, fructe deshidratate) care predispun la exces ponderal şi cresc glicemia la persoanele cu diabet zaharat
-evitaţi alimentele prăjite
-consumaţi zilnic ciorbe sau supe cremă

Dieta în timpul postului, dacă este bine echilibrată, poate asigura toți nutrienții de care avem nevoie. Prin urmare, trebuie să respecte raportul dintre principiile alimentare şi necesarul caloric individual calculat în funcţie de vârstă, sex, greutate, înălţime, activitate fizică.

Leave A Comment

%d bloggers like this: