𝐓𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐢 𝐝𝐫𝐚𝐠𝐨𝐬𝐭𝐞𝐚 𝐟𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐫𝐨𝐦𝐚𝐧𝐞𝐬𝐜 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐦𝐢𝐬𝐞 𝐬𝐢 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐢 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐭𝐢𝐢

March 18, 2022
225 Views
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, continuă seria inițiativelor prin care urmărește să îi apropie pe tineri de tradițiile populare și să le trezească interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc. 🇷🇴
📌 În acest sens, derulează numeroase proiecte în cadrul cărora tinerii vizualizează filme documentare realizate de specialiștii instituției, se bucură de fotografii etnografice, dar și de muzica tradițională. Totodată, îmbracă straiele populare din lada de zestre a bunicilor și învață despre semnificația și importanța fiecărei piese de port popular în parte.
🌸 Un astfel de eveniment a avut loc recent, la începutul primăverii, în localitatea clujeană 📍 Răchițele. Îndrumați de directoarea școlii, prof. Monica Matiș, elevi din clasele I-VI au îmbrăcat valoroasele haine tradiționale și le-au oferit învățătoarelor, profesoarelor și mamelor felicitări și flori din hârtie, realizate de ei. Totodată, împreună cu echipa CJCPCT Cluj, au vorbit despre obiceiurile și tradițiile populare din localitate, din perioada primăverii. 🍀🍃🌷
✔️De asemenea, elevii școlii din Răchițele participă anual la concursuri care au ca temă păstrarea tradițiilor și obiceiurilor. Printre acestea se numără „Noi umblăm să împlinim” și „Junii Satului”.
✔️ Totodată, o parte dintre săteni s-au reunit în Grupul „Păstrătorii Tradiţiei Răchiţele”, coordonator prof. Marioara Boc, grup care prezintă cântece și jocuri tradiționale din zonă, și care sunt transmise și generației tinere.

Leave A Comment

%d bloggers like this: