Crizele de fiere: de ce apar, cum se manifestă și cum se tratează

March 13, 2022
735 Views

Crizele de fiere sau colica biliară se referă la prezența unei pietre în canalul cistic sau în canalul biliar comun al arborelui biliar. Calculii biliari (pietrele) sunt cea mai frecventă cauză a colicilor biliare. Dacă o piatră biliară blochează oricare dintre cele două canale, fluxul normal de bilă în intestin este întrerupt. Celulele musculare din canalul biliar se contractă puternic pentru a încerca să mute piatra și poate provoca, astfel, durere.

Calculii biliari se formează în vezica biliară și pot fi împărțiți în două categorii: calculi de colesterol (80%) și calculi pigmentari (20%). Majoritatea pacienților cu calculi biliari sunt asimptomatici. De aceea, în astfel de cazuri, problema este silențioasă, pentru că nu-i provoacă pacientului probleme vizibile. Pietrele pot obstrucționa temporar canalul cistic sau pot trece prin canalul biliar comun, ducând la colici biliare simptomatice.

Mulți pacienți ce au calculi biliari nu se confruntă cu crize de fiere. Se estimează că aproximativ 10-20% dintre adulți au calculi biliari și doar 1% până la 3% dintre aceștia prezintă și simptome. Crizele de fiere reprezintă o durere constantă sau intermitentă în abdomenul superior, de obicei sub partea dreaptă a cutiei toracice. Apare atunci când o piatră biliară blochează canalul biliar, tubul care în mod normal drenează bila din vezica biliară în intestinul subțire. Durerea dispare dacă piatra biliară trece în intestinul subțire și deblochează canalul biliar. Însă în cazul în care obstrucția arborelui biliar este prelungită, aceasta va duce în cele din urmă, la colecistită (inflamația vezicii biliare), colangită (inflamația căilor biliare din ficat) sau pancreatită biliară (inflamația pancreasului).

Tratamentul colicilor biliare este în principal chirurgical, implicând îndepărtarea vezicii biliare, de obicei folosind o tehnică laparoscopică. Vezica biliară nu este esențială pentru sănătatea digestivă, deci poate fi îndepărtată. Odată ce vezica biliară este înlăturată, bila curge direct din ficat în intestin și nu provoacă probleme de sănătate.

Ce este bila?
Bila sau fierea este un lichid galben-verzui care ajută la digerarea grăsimilor. În circumstanțe normale, bila este secretată de ficat și depozitată în vezica biliară. Când mănânci, bila trece din vezica biliară prin canalul cistic și canalul biliar comun în intestinul subțire, unde se amestecă cu alimentele parțial digerate.

Calculii biliari, simptomatici sau nu
Calculii biliari sunt formați în vezica biliară și pot fi compuși fie din colesterol, fie din bilirubină. Aceste pietre pot rămâne în vezica biliară și pot fi asimptomatice sau pot pătrunde în canalul cistic sau în canalul biliar comun, unde pot fi depuse și pot provoca durere când vezica biliară se contractă. Durerea apare de obicei, după mesele bogate în grăsimi, atunci când vezica biliară se contractă pentru a elibera bila în duoden, ceea ce ajută la digestie prin emulsionarea grăsimilor.

Pietrele se găsesc, în mod obișnuit, în vezica biliară fără să producă simptome, iar acest fapt este cunoscut sub denumire de colelitiază asimptomatică, care nu necesită de regulă, niciun tratament medical sau chirurgical. Cu toate acestea, dacă ai dureri cel mai frecvent, în zona superioară dreaptă a abdomenului, simptome de greață sau vărsături, poți avea colelitiază simptomatică și vei avea nevoie de un consult de specialitate.

De ce apar crizele de fiere?
Crizele de fiere sau colica biliară apare când vezica biliară se contractă și determină blocarea temporară a pietrei biliare a canalului care drenează vezica biliară. Calculii biliari sunt mase dure care se formează în vezica biliară. Ele pot fi mici și numeroase sau mari și puține. Calculii biliari se formează din cauza dezechilibrelor chimice din bilă sau deoarece vezica biliară este golită rar sau incomplet. Creșterea presiunii în vezica biliară determină durerea și disconfortul care este asociat crizelor de fiere.

Regimul alimentar poate fi unul dintre factorii care determină formarea calculilor biliari, deși nu toți calculii biliari duc la crize de fiere. Unele cercetări sugerează că dietele bogate în calorii și carbohidrații procesați, cum ar fi pâinea albă și dulciurile, pot crește riscul de calculi biliari.

Crizele de fiere, semne și simptome

…..

Leave A Comment