Opera Nationala Romana Cluj-Napoca : RECITAL DE LIEDURI, TUDOR JARDA 100, SÂMBĂTĂ, 12 MARTIE 2022, ORA 18:30, CERCUL MILITAR (INTRARE PRIN CINEMA VICTORIA)

March 10, 2022
328 Views

“În semn de prețuire și în amintirea celui care și-a pus deosebitul talent în slujba culturii clujene și a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, compozitorul, profesorul și dirijorul Tudor Jarda (1922-2007), dorim să aducem în atenție un eveniment special care marchează 100 de ani de la nașterea domniei sale.

Tudor Jarda a evoluat profesional, către statura de important exponent al vieții muzicale clujene, nu doar în calitate de compozitor, ci și ca muzicolog și culegător de folclor românesc. Foarte apropiat de Opera clujeană, Tudor Jarda a fost directorul acesteia între anii 1975-1981, urmărind în tot acest timp promovarea muzicii autohtone. Printre distincțiile primite de-a lungul anilor se numără Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler (2002); Doctor Honoris Causa al Facultății de Muzică din Oradea; Membru de Onoare al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca; Cetățean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca.

În creația sa predomină cu certitudine lucrările dedicate vocii, fiind o reflectare a orientărilor sale spre tradiția autohtonă, pe care o valorifică.

„Când n-oi mai fi, acoperiți-mă cu un lied” – un aforism al îndrăgitului scriitor Vasile Ghica, ce ne apropie mai mult de universul nemărginit al literaturii muzicale scrise pentru voce și pian. Această frumoasă cugetare stă ca motto al recitalului TUDOR JARDA 100, în care artiști ai Operei, prin partituri semnate de însuși compozitorul aniversat, vor readuce la viață o zestre muzicală ce trebuie să dăinuie mereu.”

Leave A Comment

%d bloggers like this: