Săptămână de lucru de 4 zile şi în România. Propunerea a fost pusă în dezbatere

March 8, 2022
156 Views

România ar putea trece la săptămâna de lucru de 4 zile, faţă de 5 zile lucrătoare cât are în prezent, aliniindu-se astfel unui trend internaţional deja discutat de oficialii anumitor ţări.

Potrivit unui proiect de lege deja depus în dezbatere publică, se propune modificarea Codului Muncii astfel:
„Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână”, potrivit modificărilor aduse alin (1) al art 112 din Codul Muncii.

Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat, şi poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederiior Directivei 2003/8d/CE a Parlamentuiui European şi Consiiiuiui Uniunii Europene, se mai arată în proiect.

Pentru susţinerea acestei propuneri iniţiatorii au avut în vedere şi efectele pe care modificarea programului le-ar putea avea asupra economiei.

…..

Document

Leave A Comment

%d bloggers like this: