Gust amar în gură: ce boli semnalează și ce tratamente naturiste funcționează?

March 6, 2022
158 Views

Gustul amar ce rămâne în gură după ce ai mâncat sau băut ceva amărui, cum ar fi cafea sau ciocolată neagră, este perfect normal. Cu toate acestea, gustul amar care predomină, indiferent de ceea ce mănânci sau bei, poate indica o problemă de sănătate.

Află care sunt motivele pentru care resimți mereu un gust amar în gură și ce poți face.

Cauzele gustului amar în gură

Deși adesea nu este o problemă gravă, gustul amar în gură poate cauza neplăceri, mai ales în felul în care simți gustul mâncării. Dacă ai acest simptom, e posibil să suferi de una din afecțiunile de mai jos.

1. Sindromul burning mouth (sindromul gurii care arde)
Așa cum se poate deduce din denumire, sindromul burning mouth cauzează o senzație de arsură la nivelul gurii, care poate ajunge să fie și dureros. Acest simptom apare fie într-o parte a gurii, fie în întreaga cavitate bucală. Este frecvent însoțit de senzația de gură uscată sau de un gust metalic persistent. Sindromul burning mouth apare atât la bărbați, cât și la femei, dar în special la femeile aflate la menopauză sau după.

De multe ori, acest sindrom nu are o cauză identificabilă, dar specialiștii sunt de părere că motivul poate fi legat de nervii din zona bucală. De asemenea, poate fi asociat cu alte afecțiuni preexistente (diabetul) sau cu forme de tratament invazive pentru boli cronice (tratamentul pentru cancer), precum și cu schimbările hormonale de la menopauză.

2. Sarcina
Hormonul feminin estrogen, care fluctuează pe durata sarcinii, poate afecta și papilele gustative. Multe femei raportează un gust amărui sau metalic atunci când sunt însărcinate. Senzația dispare, de regulă, în stadiul avansat al sarcinii sau după naștere.

3. Gura uscată
Senzația de uscăciune a gurii, cunoscută și drept xerostomie, poate fi cauzată de o scădere a producției salivare sau de modificări la nivelul secrețiilor de saliva. Acestea pot apărea odată cu înaintarea în vârstă, ca urmare a unui tratament medicamentos, din cauza unei boli autoimune (sindromul Sjögren, ce cauzează uscăciune excesivă la nivelul ochilor și gurii) sau fumatul. Fără o producție adecvată de saliva, gustul poate fi modificat, iar alimentele pot avea un gust ușor mai amărui sau mai puțin sărat. În plus, lipsa salivei poate duce la probleme dentare și gingivale.

4. Refluxul gastroesofagian
Refluxul gastroesofagian apare atunci când sfincterul esofagian inferior se slăbește și permite acidului gastric și alimentelor să refuleze, dinpre stomac către esofag și gură. Din moment ce mâncarea conține, deja, acid gastric și enzime digestive, poate lăsa un gust amărui în gură. Printre simptomele refluxului gastroesofagian se numără și senzația de arsură în piept, la câteva ore după masă, probleme de înghițire și tusea uscată.

5. Medicamente și suplimente alimentare
Odată ce organismul a absorbit anumite medicamente sau suplimente, rămășițe ale acestora sunt excretate în salivă. În plus, dacă medicamentul conține elemente metalice, poate accentua gustul amărui în gură. Printre medicamentele și suplimentele care pot da un gust amărui se numără:
– Anumite medicamente pentru persoanele cardiace
– Antibioticele pe bază de tetraciclină
– Vitaminele și suplimentele ce conțin zinc, crom sau cupru
– Medicamentele ce conțin litiu

6. Anumite boli și infecții
Răcelile, infecțiile sinusale sau alte afecțiuni pot duce la eliberarea naturală de către organism a unei proteine compuse din diferite celule, care declanșează și controlează inflamația din corp. Se consideră că această proteină afectează papilele gustative, crescându-le sensibilitatea la gustul amărui, atunci când ești bolnavă.

7. Tratamentele pentru cancer
Radioterapia și chimioterapia pot irita papilele gustative, cauzând mai multe simptome, inclusiv senzația de gust amar sau metalic în gură.

Remedii naturiste și soluții pentru gustul amărui în gură

…..

Foto : shutterstock.com

Leave A Comment

%d bloggers like this: