Semnul care indica deficitul de vitamina D: nu ignora oboseala

February 2, 2022
403 Views

Simptomele deficientei de vitamina D includ durere musculara, transpiratie excesiva si faptul ca faci frecvent gripa sau racesti des. Insa pe langa acestea, pot sa apara si alte simptome ale lipsei de vitamina D in organism, pe care nu ar trebui sa le ignori, cum ar fi oboseala.

Potrivit expertilor, vitamina D este necesara in organismul nostru, pentru ca ne ajuta sa avem oase sanatoase, dinti sanatosi si muschi sanatosi. Fara o cantitate suficienta de vitamina D, este dificil sa se regleze cantitatea de calciu in corpul nostru.

O lipsa severa de vitamina D ar putea duce la multe afectiuni medicale, cum ar fi osteomalacia (demineralizarea oaselor si muschi slabi din cauza nivelului scazut de vitamina D din sange). Este bine, asadar, sa stii ca ai putea fi in pericolul de a suferi de o carenta de vitamina D daca te simti adeseori obosit si slabit. Fara cantitatile suficiente de vitamina D, este posibil sa te simti mai letargic decat in mod normal, spun medicii britanici. Asadar, ar trebui sa discuti cu medicul tau daca te simti mai obosit(a) decat in mod normal, pentru ca aceasta aparenta oboseala poate ascunde o lipsa de vitamina D.

De ce este important sa se diagnosticheze precoce deficienta de vitamina D? Pentru ca aceasta ar putea creste riscul de a dezvolta alte afectiuni medicale, inclusiv diabet.

Care sunt factorii clinici de risc pentru deficienta de vitamina D
Studiile arata ca exista numerosi factori clinici care pot creste riscul de a dezvolta o carenta de vitamina D. Printre acesti factori se afla:

-aportul scazut de vitamina D cauzat de: un aport oral inadecvat, malnutritie, expunerea limitata la soare;
-factori gastrointestinali: malabsorbtia acestui nutrient se poate datora sindromului de intestin scurt, pancreatitei, bolilor inflamatorii intestinale, amiloidozei etc.
-factori hepatici – unele medicamente antiepileptice, boala hepatica severa sau insuficienta hepatica
-factori renali – imbatranirea scade activitatea unor substante chimice din corp, insuficienta renala, rata filtrarii glomerulare, sindromul nefrotic (scaderea nivelurilor proteinelor care se ataseaza de vitamina D).

Despre oboseala si lipsa vitaminei D
Senzatia de oboseala poate avea multe cauze, iar deficienta de vitamina D poate fi una dintre ele. Din pacate, de multe ori este trecuta cu vederea si nu e identificata ca o potentiala cauza.

…..

Leave A Comment