Haloterapia: beneficii&riscuri

January 31, 2022
527 Views

Haloterapia, sau terapia cu sare, implică respirația aerului cu particule mici de sare pentru a vă îmbunătăți respirația.

Haloterapia poate fi un tratament spa relaxant, dar există puține dovezi despre cât de bine funcționează. Unele cercetări sugerează că poate fi benefic pentru probleme respiratorii și depresie.

Terapia cu sare în istorie

În secolul al XII-lea, practica de a vizita peșterile de sare din motive terapeutice era comună în Europa de Est. De-a lungul timpului, minele de sare sau peșterile din Europa de Est au devenit destinații turistice populare. Oameni din toate colțurile lumii au vizitat pentru a inspira aerul sărat și pentru a-și ameliora problemele pulmonare.

Terapiile cu sare au o istorie lungă de utilizare în unele părți ale lumii, cum ar fi Europa de Est, dar sunt mai puțin frecvente în Statele Unite.

În anii 1800, un medic polonez a observat că lucrătorii minelor de sare aveau mai puține probleme respiratorii decât alți mineri. Un medic german a remarcat, de asemenea, beneficii pentru sănătatea respiratorie la oamenii care petrec timpul în peșteri de sare.

Camerele de sare au devenit forme populare de terapie în anii 1950 și 1960.

Ce este haloterapie?

Haloterapia, o formă de terapie cu sare, este un tratament alternativ care presupune respirarea aerului sărat.

Unii susțin că poate trata afecțiunile respiratorii, cum ar fi astmul, bronșita cronică și alergiile.

Alții sugerează că poate:

• ameliora simptomele legate de fumat, cum ar fi tusea, dificultățile respiratorii și respirația șuierătoare;
• trata depresia și anxietatea;
• vindeca unele afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul, eczema și acneea.

Originile haloterapiei datează din epoca medievală, dar cercetătorii au început destul de recent să studieze beneficiile sale potențiale.

Haloterapia folosește un mediu artificial pentru a crea același efect. Locurile care oferă haloterapie folosesc un aerosol de sare uscată pentru a răspândi particule minuscule de sare în jurul camerei.

Sarea conține de obicei un amestec de diferite minerale, inclusiv:

-clorură de sodiu;
-mangan;
-calciu;
-sulfați.
Camerele de sare active folosesc un generator de sare pentru a împrăștia sarea în jurul camerei.

Tipuri de haloterapie

Terapia cu sare se face de obicei în camere cu sare, care pot fi active sau pasive.

Cameră de sare activă. Această cameră are o mașină numită halogenerator, la care se adaugă sare. Echipamentul descompune sarea în particule minuscule care circulă în cameră.

Cameră de sare pasivă. Acest tip de cameră nu are un aparat care să descompună sarea. În schimb, camera este plină cu diferite tipuri de săruri, precum sarea de Himalaya. Arată ca o peșteră de sare, cu temperatură și umiditate controlate.

Concentrația de sare în camerele de sare pasive este mai mică decât în camerele de sare active. Aceste camere sunt de obicei folosite pentru relaxare și meditație, mai degrabă decât pentru haloterapie.

Terapia cu sare în sine are două tipuri:

Terapia cu sare uscată. Acest tip este genul cunoscut sub numele de haloterapie. Se face in camerele de sare active cu ajutorul unui halogenerator. Acest lucru permite particulelor mici și uscate de sare să se răspândească în aer și să intre în plămâni și în piele.

Terapia cu sare umedă. Aceasta implică scăldat în apă sărată care conține minerale, gargară sau băut apă sărată sau trecerea apei sărate prin canalul nazal.

Metode de haloterapie

Haloterapia este, de obicei, împărțită în metode uscate și umede, în funcție de modul în care este administrată sarea.

Metode uscate

Metoda uscată de haloterapie se face, de obicei, într-o „peșteră de sare” creată de om, fără umiditate. Temperatura este de 20°C sau mai mică. Sesiunile de terapie durează, de regulă, între 30 și 45 de minute.

Un dispozitiv numit halogenerator macină sarea în particule microscopice și le eliberează în aerul din cameră. Odată inhalate, se spune că aceste particule de sare absorb iritanți, inclusiv alergeni și toxine, din sistemul respirator. Specialiștii susțin că acest proces descompune mucusul și reduce inflamația, curățând căile respiratorii.

Se spune că particulele de sare au un efect similar asupra pielii prin absorbția bacteriilor și a altor impurități responsabile pentru multe afecțiuni ale pielii.

De asemenea, se spune că sarea produce ioni negativi. Teoretic, acest lucru determină organismul să elibereze mai multă serotonină, una dintre substanțele chimice responsabile pentru sentimentul de fericire.

Metode umede

Haloterapia se face și folosind un amestec de sare și apă. Metodele umede de haloterapie includ:

• gargară cu apă sărată;
• băutul de apă sărată;
• scăldat în apă sărată;
• folosire apă sărată pentru irigarea nazală.

Ce spun studiile despre haloterapie?

…..

Foto : levante-emv.com

Leave A Comment

%d bloggers like this: