Gandurile negative: cum sa scapi de ele si sa ramai in control

January 17, 2022
482 Views

Cand nu-ti poti alunga gandurile negative, incearca aceste 8 metode. Ti-ai dorit de multe ori sa nu mai gandesti asa, pentru ca gandurile negative sunt greu de alungat si te obosesc? Poate e vorba de munca, bani sau doar de ceva neinsemnat, dar tot ce reusesti sa faci este sa te gandesti incontinuu la probleme.

Cel mai usor sa scapi de gandurile negative este sa ti le scoti din minte, doar ca uneori, aceastea nu fac decat sa revina in forta.
Iata 8 moduri prin care sa scapi de gandurile negative:

Terapia scurta strategica, prin logica paradoxala
Cum ar fi ca, in loc sa incerci sa suprimi un gand care se tot repeta, sa te concentrezi si mai tare pe el, in incercarea de a-l face sa dispara? Acest tip de terapie e folosit in cazul celor care au diverse fobii, si care expusi treptat la stimuli si pe o perioada indelungata, incep sa nu le mai fie frica.
Chiar daca ai nevoie de tarie de caracter ca sa iti infrunti astfel problemele, studiile au aratat ca aceasta modalitate poate fi utila cand vrei sa scapi de ganduri obsesive sau de comportamentul compulsiv. In limbajul de specialitate, poarta denumirea de “prescrierea simptomului”.

Lasa-te distras!
Gaseste altceva pe care sa te concentrezi si care sa te ajute sa iti iei mintea de la ce te preocupa sau te ingrijoreaza. De multe ori, e mai bine asa decat sa iti lasi mintea sa umble singura; da drumul la televizor sau la muzica, poti chiar sa faci curat, atat timp cat mintea ta are un singur obiect catre care isi indreapta atentia.

Evita stresul!
Cand anumite ganduri nu iti dau pace, ai tendinta sa te stresezi. Totusi, testele specialistilor au aratat ca nu este o idee prea buna, pentru ca stresul dureaza prea putin si tot ce ai incercat sa alungi revine cu si mai multa putere. Stresul nu e o metoda de distragere buna, asa ca renunta la el.

Da-i „snooze” gandului!
Sunt sanse ca, atunci cand incerci sa suprimi un gand, acesta sa se intoarca mai puternic, asa ca incearca pur si simplu sa-l amani. Lasa ingrijorarea pe mai tarziu, pentru un moment stabilit de tine in care sa te gandesti la problema respectiva, iar pana atunci mintea s-ar putea sa ti se mai relaxeze.

Accepta-l!

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: