Doza patru de vaccin: recomandata sau nu?

January 14, 2022
260 Views

Răspândirea rapidă a variantei Omicron, extrem de contagioasa, nu prea tine cont daca gazda este imunizata sau nu cu schema completa si chiar booster. In acest context, se pare ca aparitia variantei Omicron depășește protocolul standard de vaccinare si se pune intrebarea legitima: dacă trei doze au devenit “noul normal”, va fi necesară administrarea unei a patra doze tuturor, în curând? Si cat de fezabila este posibilitatea combinarii vaccinurilor – vaccinarea heterologă pentru a obtine un raspuns mai bun?

In privinta celei de a patra doze, oficialii nu s-au pronuntat deocamdata si asteapta rezulattele studiilor preliminare care se efectueaza in Israel, unde campania de administrare a celei de-a patra doze este in plina desfasurare. Cu toate acestea, CDC – Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite au declarat că persoanele imunodeprimate pot primi o a patra vaccinare COVID-19, iar in Europa, in Germania și alte țari se cercetează eficacitatea unei a patra doze de vaccin pentru populația generală.

Iar in ceea ce priveste vaccinarea heterologă, dovezile din studii sugerează că o combinație de vaccinuri cu vector viral și vaccinuri ARNm produce niveluri satisfacatoare de anticorpi împotriva virusului COVID-19 (SARS-CoV-2) și un răspuns mai mare al celulelor T decât utilizarea aceluiași vaccin (vaccinarea omoloagă). Fie într-un regim primar sau de rapel, regimurile heterologe au fost în general bine tolerate.

In prezent, în Uniunea Europeana sunt autorizate patru vaccinuri: cele două vaccinuri ARNm Comirnaty și Spikevax și vaccinurile cu vector adenoviral Vaxzevria și vaccinul Janssen; primele 3 necesită o cură cu două doze, cea din urmă fiind autorizată în prezent ca o singură doză.

Pana in prezent, oricare dintre vaccinurile COVID-19, în special cu un rapel, s-au dovedit a fi foarte eficiente în prevenirea complicatiilor si a formelor severe de boala cauzata de virus, chiar și din varianta Omicron. Persoanele nevaccinate au de 10 ori mai multe riscuri de a fi internate în spital dacă sunt infectate.

Până în octombrie 2021, studiile au demonstrat că schema de vaccinare nu este suficienta pentru a susține un nivel ridicat si constant al anticorpilor COVID pe termen lung, în special împotriva tulpinilor puternic contagioase, cum ar fi noua variantă Omicron. Un studiu al Agenției de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a indicat că protecția a scăzut cu până la 65% după doar 10 săptămâni.

In acest context, unii experți medicali sugerează să luăm în considerare trei injecții ca o nouă linie de bază. Se pune intrebarea daca cea de-a patra ar trebui facuta tot cu acelasi vaccin sau daca nu ar fi mai bine sa se opteze pentru un alt tip.

Ce se intampla cu cei care au facut vaccinul Johnson & Johnson?

…..

Leave A Comment