Hipertensiunea intracraniană înseamnă o mărire a presiunii din interiorul craniului provocată fie de creșterea în volum a creierului sau a cantității de lichid, din cauza existenței unei tumori, hemoragii, infecții, accident vascular cerebral, fie ca efect secundar al unor medicamente.
Ce este hipertensiunea intracraniană?
În general, presiunea normală în interiorul craniului variază între 5 și 15 mm Hg; când presiunea intracraniană se situează mult peste aceste valori, ca în cazurile severe, sângele este împiedicat să vascularieze structurile cerebrale, iar acestea nu mai sunt oxigenate. Hipertensiunea intracraniană benignă este cunoscută și sub numele de hipertensiune intracraniană idiopatică. Creșterea presiunii în interiorul craniului nu are o cauză specifică și apare mai ales la femeile tinere și supraponderale.
Din ce cauze apare hipertensiunea intracraniană?
Unele hipertensiuni intracraniene apar din cauze cunoscute, iar altele, cum ar fi cele cronice, din cauza unor afecțiuni cum ar fi tumorile cerebrale sau cheagurile de sânge. Hipertensiunea intracraniană acută poate apărea după un abces cerebral (colectare de puroi și umflare în creier), leziuni craniene sau traumatisme cerebrale ori accident vascular cerebral.
Ce simptome are o persoană cu hipertensiune intracraniană?
Simptomele hipertensiunii intracraniene includ:
-o durere de cap constantă (când simți că îți zvâcnește capul), care se poate agrava dimineața sau când tușești;
-tinitus;
-vedere dublă sau încețoșată;
-pierderea temporară a vederii;
-senzație de rău;
-amețeală și iritabilitate.
Edemul papilar reprezintă un sindrom în care presiunea crescută în sau în jurul creierului duce la edemul părții nervului optic din interiorul ochiului. Simptomele pot fi tulburări trecătoare ale vederii, dureri de cap, vărsături sau o combinație de simptome. Medicii pun diagnosticul prin examinare cu oftalmoscopul. Unii pacienți cu hipertensiune intracraniană idiopatică nu au niciun fel de simptome, iar afecțiunea este detectată în timpul unui examen ocular de rutină.
Tipuri de hipertensiune intracraniană
…..
Foto: Shutterstock