RO Vaccinare precizează ce se întâmplă cu certificatul digital COVID după doza booster

January 10, 2022
540 Views

Oficialii campaniei naţionale de vaccinare au transmis, duminică, o serie de precizări cu privire la doza booster şi au răspuns la două întrebari în acest sens: prima se referă la certificatul digital COVID, respectiv dacă acesta se actualizează automat după doza de rapel şi a doua – dacă cei vaccinaţi în afara României pot face doza booster în ţară.

„Am făcut doza booster. Certificatul digital COVID se actualizează automat? Nu. Trebuie să generaţi un nou certificat din aplicaţia https://certificat-covid.gov.ro”, subliniază reprezentanţii RO Vaccinare pe pagina de Facebook.

Sursa citată menţionează totodată că doza de rapel (booster) are rolul de a creşte semnificativ nivelul de protecţie împotriva COVID-19 după o anumită perioadă de timp.

Astfel că toate persoanele eligibile se pot vaccina în centrele de vaccinare existente şi vizibile în platforma de programare sau în cabinetele medicilor de familie.

Persoanele eligibile care doresc să efectueze doza de rapel (booster) se pot programa la vaccinare prin platforma de programare sau se pot prezenta direct în centrul de vaccinare. Lista centrelor este disponibilă Aici.

„Dozele pentru rapel (booster) sunt aceleaşi doze utilizate pentru schema de vaccinare primară. Singura diferenţă faţă de schema de vaccinare primară este pentru persoanele care au efectuat 2 doze de Moderna şi doresc să le fie administrate acelaşi tip de vaccin. În această situaţie, doza este înjumătăţită”, precizează sursa citată.

În România, pentru doza de rapel (booster), sunt autorizate vaccinurile Comirnaty – Pfizer BioNTech, Spikevax – Moderna şi Janssen – Johnson&Johnson.

Recomandarea CNCAV este pentru efectuarea unui vaccin pe bază de ARN mesager (Comirnaty sau Spikevax), dar se poate administra, la cerere, vaccinul Janssen doar pentru persoanele care au efectuat acelaşi vaccin în schema de vaccinare primară.
Sursa citată menţionează totodată că persoanele vaccinate în alte state din UE pot efectua doza de rapel (booster) în România şi vor primi adeverinţă de vaccinare.

Leave A Comment

%d bloggers like this: