Cat de bine protejeaza vaccinul de la Pfizer impotriva variantei Omicron?

January 9, 2022
267 Views

După administrarea dozei booster, vaccinul de la Pfizer a avut o eficiență de 70% până la 75% împotriva bolii COVID-19 simptomatice cauzate de tulpina Omicron, potrivit unor cercetări recente.

Vaccinarea completă împotriva COVID-19 (respectiv, două doze în cazul vaccinului de la Pfizer) a arătat eficiență împotriva mai multor tulpini ale SARS-CoV-2, însă împotriva tulpinii Omicron, eficiența a fost mai scăzută.

Oamenii de știință au presupus că o treia doză, respectiv doza booster cu vaccinul de la Pfizer, BNT162b2, va crește mai mult protecția persoanelor vaccinate împotriva tulpinii Omicron, ceea ce pare să fie dovedit în cele mai recente studii.

Două doze de vaccin de la Pfizer oferă o protecție mai mică împotriva Omicron decât împotriva Delta

Potrivit unor date preliminare din lumea reală, două doze de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer au oferit o protecție de aproximativ 70% împotriva spitalizării în timpul unei creșteri recente a cazurilor provocate de tulpina Omicron în Africa de Sud.

Diferența este destul de mare față de protecția împotriva tulpinii Delta, care era de aproximativ 92%, potrivit cercetătorilor de Consiliul de Cercetare Medicală din Africa de Sud.

Aceste date provin dintr-un studiu preliminar efectuat în Africa de Sud, care nu a fost încă publicat oficial, și reprezintă primele informații din lumea reală cu privire la cât de multă protecție ar putea oferi vaccinurile anti-COVID-19 împotriva Omicron, această nouă variantă cu răspândire mai rapidă.

Totuși, concluziile studiului pot fi limitate, deoarece analiza a presupus că 78.000 din 211.000 de rezultate ale testelor de laborator din perioada 15 noiembrie – 7 decembrie au fost Omicron, dar acest lucru nu s-a confirmat. Oficialii din Africa de Sud au declarat în decembrie că Omicron a reprezentat 70% dintre cazurile secvențiate de COVID-19 din țară în noiembrie.

Persoanele vaccinate, mai protejate împotriva spitalizării decât cele nevaccinate, indiferent de vârstă.

Cea mai recentă analiză a constatat că, în comparație cu persoanele nevaccinate, cele cărora li s-a administrat vaccinul de la Pfizer în două doze, indiferent de grupa de vârstă, au fost protejate împotriva spitalizării în timpul valului Omicron din Africa de Sud. Protecția a variat de la 92% la grupa de populație 18-29 de ani, până la 59% la persoanele cu vârste între 70 și 79 de ani, potrivit cercetătorilor.

Având în vedere că în Africa de Sud oamenii în vârstă au fost cei vaccinați mai întâi, scăderea imunității în timp ar fi putut contribui la rezultatele acestor descoperiri. Din experimente nu a fost clar cât de bine va funcționa vaccinul în viața reală, în special împotriva formelor severe de boală, care se bazează pe alte componente ale sistemului imunitar, numite celule T și celule de memorie, mai degrabă decât pe anticorpi. Anticorpii opresc infecția inițială și apoi celulele T și celulele de memorie împiedică îmbolnăvirea și decesul la majoritatea oamenilor.

Vaccinul de la Pfizer, mai eficient împotriva tulpinii Omicron după doza booster

……

Foto: Shutterstock

Leave A Comment