Ce beneficii are uleiul de krill

January 3, 2022
489 Views

Uleiul de krill este un supliment care câștigă rapid popularitate ca alternativă la uleiul de pește. Este obținut din krill, un mic tip de crustaceu consumat de balene, pinguini și alte creaturi marine.

La fel ca uleiul de pește, este o sursă de acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA), tipuri de grăsimi omega-3 găsite doar în surse marine. Au funcții importante în organism și sunt legate de multe beneficii pentru sănătate. Prin urmare, este o idee bună să iei un supliment care conține EPA și DHA dacă nu obișnuiești să consumi pește și fructe de mare. Iată cinci beneficii pentru sănătate bazate pe știință ale uleiului de krill!

1. Sursă excelentă de grăsimi sănătoase
Atât uleiul de krill, cât și uleiul de pește conțin grăsimile omega-3 EPA și DHA. Cu toate acestea, unele dovezi sugerează că grăsimile găsite în uleiul de krill pot fi mai ușor de asimilat de către organism decât cele din uleiul de pește, deoarece majoritatea grăsimilor omega-3 din uleiul de pește sunt stocate sub formă de trigliceride.

Pe de altă parte, o mare parte din grăsimile omega-3 din uleiul de krill poate fi găsită sub formă de molecule numite fosfolipide, care se absorb mai ușor în sânge.

Câteva studii au descoperit că uleiul de krill a fost mai eficient decât uleiul de pește la creșterea nivelului de omega-3 și au emis ipoteza că formele diferite ale grăsimilor omega-3 ar putea fi motivul. Un studiu a comparat cantitățile de EPA și DHA din uleiul de krill și uleiul de pește și a constatat că uleiurile au fost la fel de eficiente în creșterea nivelului de omega-3 din sânge. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă uleiul de krill este cu certitudine o sursă mai eficientă și biodisponibilă de grăsimi omega-3 decât uleiul de pește.

2. Poate ajuta la combaterea inflamației
S-a demonstrat că acizii grași omega-3 precum cei găsiți în uleiul de krill au funcții antiinflamatorii importante în organism.

De fapt, uleiul de krill poate fi chiar mai eficient în combaterea inflamației decât alte surse marine de omega-3, deoarece pare să fie mai ușor de utilizat de către organism. În plus, uleiul de krill conține un pigment roz-portocaliu numit astaxantina, care are efecte antiinflamatorii și antioxidante.

Un studiu care a inclus 25 de persoane cu niveluri ușor crescute de grăsime din sânge a constatat că administrarea zilnică a suplimentelor de 1.000 mg de ulei de krill a îmbunătățit un marker al inflamației chiar mai eficient decât un supliment zilnic de 2.000 mg de omega-3 purificați. În plus, un studiu care a inclus 90 de persoane cu inflamație cronică a constatat că administrarea a 300 mg de ulei de krill zilnic a fost suficientă pentru a reduce un marker de inflamație cu până la 30% după o lună. Deși există doar câteva studii care investighează uleiul de krill și inflamația, acestea au arătat rezultate potențial benefice.

3. Ar putea reduce artrita și durerile articulare
Deoarece uleiul de krill pare să ajute la reducerea inflamației, poate, de asemenea, să îmbunătățească simptomele artritei și durerile articulare, care adesea rezultă din inflamație.

De fapt, un studiu care a constatat că uleiul de krill a redus semnificativ un marker al inflamației a constatat, de asemenea, că uleiul de krill a redus rigiditatea, afectarea funcțională și durerea la pacienții cu artrită reumatoidă sau osteoartrită.

Un al doilea studiu, mic, dar bine conceput, care a inclus 50 de adulți cu dureri ușoare de genunchi, a constatat că administrarea de ulei de krill timp de 30 de zile a redus semnificativ durerea participanților în timp ce dormeau și stăteau în picioare. De asemenea, le-a crescut aria de mișcare.

Deși sunt necesare mai multe studii pentru a susține aceste rezultate, uleiul de krill pare să aibă un potențial bun ca tratament suplimentar pentru artrită și dureri articulare.

4. Ar putea îmbunătăți lipidele din sânge și sănătatea inimii

…..

Foto: Shutterstock

Leave A Comment

%d bloggers like this: