Cat dureaza sa pierzi in greutate?

January 2, 2022
522 Views

Indiferent dacă vrei să slăbești pentru o ocazie specială sau pur și simplu să îți îmbunătățești starea de sănătate, pierderea în greutate este un obiectiv foarte des întâlnit. Pentru a stabili așteptări realiste, este esențial să știi care este rata sănătoasă de pierdere în greutate. Hai să vedem factorii de care depinde durata procesului de slăbire.

Cum se produce pierderea în greutate
Pierderea în greutate apare atunci când consumi în mod constant, zilnic, mai puține calorii decât arzi. În schimb, creșterea în greutate are loc atunci când mănânci regulat mai multe calorii decât arzi.

Orice aliment sau băutură pe care o consumi și care conține calorii contează în aportul total de calorii.

Acestea fiind spuse, numărul de calorii pe care le arzi în fiecare zi, care este cunoscut sub numele de energie sau consum de calorii, este determinant în procesul de slăbire.

Consumul caloric este format din următoarele trei componente majore:
-Rata metabolică în repaus (RMR). Acesta este numărul de calorii de care corpul are nevoie pentru a-și menține funcțiile normale, cum ar fi respirația și circulația sângelui.
-Efectul termic al alimentelor (TEF). Aceasta se referă la caloriile folosite pentru a digera, absorbi și metaboliza alimentele.
-Efectul termic al activității (TEA). Acestea sunt caloriile pe care le folosești în timpul exercițiilor fizice. TEA poate include, de asemenea, termogeneza activității fără efort (NEAT), care ține cont de caloriile utilizate pentru activități precum munca în curte și agitația.

Dacă numărul de calorii pe care le consumi este egal cu numărul de calorii pe care le arzi, îți menții greutatea corporală.

Dacă vrei să slăbești, trebuie să creezi un echilibru caloric negativ consumând mai puține calorii decât arzi sau arzând mai multe calorii printr-o activitate fizică intensă.

Factorii care afectează pierderea în greutate
Mai mulți factori afectează rata cu care slăbești. Mulți dintre ei nu depind de tine.

Gen
Raportul grăsime-mușchi influențează foarte mult capacitatea de a pierde în greutate. Deoarece femeile au de obicei un raport grăsime-mușchi mai mare decât bărbații, au un RMR cu 5-10% mai mic decât bărbații cu aceeași înălțime.

Aceasta înseamnă că, în general, femeile ard cu 5-10% mai puține calorii decât bărbații în repaus. Bărbații tind să slăbească mai repede decât femeile, urmând o dietă egală în calorii.

Un studiu de 8 săptămâni care a inclus peste 2.000 de participanți care au ținut o dietă de 800 de calorii a constatat că bărbații au pierdut cu 16% mai multă greutate decât femeile, cu o scădere relativă în greutate de 11,8% la bărbați și 10,3% la femei.

Cu toate acestea, în timp ce bărbații aveau tendința de a pierde în greutate mai repede decât femeile, studiul nu a analizat diferențele de gen în capacitatea de a menține pierderea în greutate rezultată.

Vârstă
Una dintre numeroasele modificări ale corpului care apar odată cu îmbătrânirea este modificările compoziției corporale – crește masa de grăsime și scade masa musculară.

Această schimbare, împreună cu alți factori, cum ar fi scăderea necesarului de calorii al organelor principale, contribuie la un RMR mai mic. Adulții de peste 70 de ani pot avea RMR cu 20-25% mai mic decât adulții mai tineri.

Această scădere a RMR poate face scăderea în greutate din ce în ce mai dificilă odată cu vârsta.

Greutatea inițială
Masa și compoziția inițială a corpului pot afecta, de asemenea, rapiditatea cu care poți pierde în greutate….

……

Reține !
Pierderea în greutate apare atunci când mănânci mai puține calorii decât arzi.
Mulți factori afectează rata de pierdere în greutate, inclusiv sexul, vârsta, greutatea inițială, somnul și deficitul de calorii.
Slăbirea a 0,45–1,36 kg pe săptămână este o strategie sigură și durabilă pentru a-ți atinge obiectivele.

Foto: Shutterstock

Leave A Comment

%d bloggers like this: