Cat de sanatos este sa mananci ciocolata?

December 26, 2021
456 Views

Când apare o poftă de dulce, mulți alegem să savurăm o bucată de ciocolată cu lapte sau ciocolată neagră. Ciocolata cu lapte are o istorie bogată, dar o valoare nutritiva mult mai mică în comparație cu ciocolata neagră. Conținutul de cofeină și utilizările pentru gătit sunt, de asemenea, diferite. Află mai multe despre ciocolată și despre beneficiile ei într-o dietă echilibrată!

Cum se obțin ciocolata cu lapte și ciocolata neagră
Toată ciocolata provine din boabele de cacao din arborele de cacao Theobroma. Producătorii de ciocolată recoltează păstăile din copaci, scot boabele din păstăi, care apoi fermentează și se lasă la uscat. În continuare, se prăjesc și se macină. Pentru a crea batoane de ciocolată, producătorii transformă această substanță rezultată într-un lichior (nu alcool), apoi o îndulcesc, o macină din nou și o toarnă în forma dorită pentru a se solidifica, conform Institutului Princeton pentru Studii pe Ciocolată. Pudra de cacao este rezultatul boabelor de cacao măcinate.

Procesul variază ușor în timpul fazei lichide, în funcție de produsul final, care poate fi ciocolată cu lapte sau ciocolată neagră. Ciocolata obișnuită este făcută cu o combinație de lichior de cacao, lapte praf și zahăr. Ciocolata neagră se obține din unele dintre aceleași ingrediente, dar în cantități diferite. Laptele praf nu este folosit pentru a face ciocolată neagră. Cea mai mare parte a ciocolatei negre are un conținut de cacao între 35 și 85 la sută. Cu cât procentul de cacao este mai mare, cu atât gustul este mai puternic.

Valori nutriționale pentru ciocolata cu lapte și cea neagră
O porție (30g) de ciocolată cu lapte conține 153 de calorii și 8 g de grăsime. Aceeași porție conține și 17 g de carbohidrați. Datorită conținutului de lapte, ciocolata cu lapte are puțin mai mult calciu (54 mg) decât ciocolata neagră (deși niciuna nu este o sursă semnificativă a acestui nutrient), iar ciocolata cu lapte conține 0,7 mg de fier.

Ciocolata neagră este prezentată drept cea mai sănătoasă dintre sortimentele de ciocolată. Se estimează că o porție de ciocolată neagră cu un procent de 70 până la 85% cacao are aproximativ 170 de calorii, 12 g de grăsime și 2 g de proteine. Are, de asemenea, 7 g de zahăr și 3 g de fibre. Aceeași porție are 13 g de carbohidrați.

Câtă cofeină conține ciocolata
Deși în mod normal ai putea apela la cafea, ceai sau suc pentru o doză de cofeină, să știi că și ciocolata conține cofeină. Toate acestea se datorează cafeinei naturale din boabele de cacao.

Chiar dacă ciocolata oferă mult mai puțină cofeină decât o ceașcă medie de cafea, totuși îți va crește aportul zilnic de cofeină, notează Clinica Mayo. O porție de de ciocolată cu lapte poate conține aproximativ 9 mg de cofeină. Ciocolata neagră, datorită conținutului mai mare de boabe de cacao, este probabil să aibă mai multă cofeină. Ține cont de acest lucru în timp ce te răsfeți cu alte băuturi și alimente cu cofeină pe parcursul zilei, deoarece poți face exces.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale ciocolatei negre?
Cu conținutul său ridicat de zahăr și lapte praf, ciocolata cu lapte nu este de obicei considerată un aliment sănătos. Dacă îți place gustul, consumă ciocolată cu lapte ocazional, în cantități mici, doar pentru a-ți satisface pofta.

Pe de altă parte, cercetătorii sunt fascinați de potențialele beneficii cardiovasculare ale ciocolatei negre, care conține cantități mai mari de cacao decât ciocolata cu lapte. Unele studii indică chiar și rolul potențial al ciocolatei negre în scăderea tensiunii arteriale ridicate. Acest beneficiu s-ar datora conținutului ridicat de flavanoli din boabele de cacao, care sunt compuși vegetali care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății vasculare generale datorită proprietăților lor antioxidante.

Astfel de compuși pot reduce, de asemenea, riscul pe termen lung de cancer, atac de cord și accident vascular cerebral, notează Clinica Mayo. Cu cât este mai mare conținutul de cacao, cu atât vei consuma mai mulți flavanoli.

…..

Foto: Shutterstock

Leave A Comment

%d bloggers like this: