Noi reguli pentru românii care vor să lucreze în străinătate. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

December 21, 2021
230 Views

Legea 296/2021 privind aprobarea OUG nr. 33/2021 pentru modificarea și completarea Legii 56/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate a fost publicată în Monitorul Oficial.

Legea prevede noi reguli ce au rolul de a proteja raportul de muncă al românilor din străinătate. Firmele de recrutare care nu respectă noile reguli vor putea primi amenzi cuprinse între 25.000 și 40.000 de lei.

Ce cuprinde noua lege pentru românii care muncesc în străinătate
Printre obligaţiile nou introduse pentru agenţii şi furnizorii de servicii se numără:

– asigurarea că, anterior deplasării lucrătorilor, aceştia deţin toate documentele necesare accesului şi exercitării dreptului la muncă în statul de primire;

– asigurarea că lucrători plasaţi beneficiază de timp suficient pentru studierea ofertelor ferme de muncă, înainte să le semneze. Durata minimă alocată este de cinci zile pentru lucrătorii aflaţi la prima mediere şi de două zile pentru cei care au mai beneficiat de pe urma acestor servicii;

– suportarea costurilor repatrierii cetăţenilor români, dacă aceştia au fost plasaţi în străinătate fără să fi fost îndeplinite condiţiile necesare pentru plasarea lucrătorului (existenţa unui contract de muncă sau document similar, asigurare medicală şi altele), dacă aceste costuri nu sunt suportate de către angajator.

Amenzi între 25.000 și 40.000 de lei
În cazul plasării în străinătate a unor lucrători cetățeni români care, după semnarea contractului de mediere, nu își respectă obligațiile ce decurg din acesta, lucrătorii sunt obligați să achite o sumă reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate de către agentul de plasare sau de către furnizorul de servicii de plasare a forței de muncă, în baza documentelor justificative, fără ca această sumă să depășească 200 euro/lucrător, cu excepția cazului în care au fost agreate contractual și plătite alte sume.

…..

Leave A Comment