Kelemen Hunor: Prima forţă din coaliţie este PSD / S-a schimbat raportul de forţă în coaliţie. Cu USR, PNL era prima vioară

December 3, 2021
225 Views
Vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR) a declarat, joi seară, la Antena 3, că în actuala coaliţie de guvernare s-a schimbat raportul de forţe, iar PSD reprezintă prima forţă deoarece are cei mai mulţi parlamentari. Comparativ, în coaliţia PNL-USR, liberalii erau ”prima vioară”, a subliniat liderul UDMR. Kelemen a declarat că dispute vor fi în actuala coaliţie de guvernare, dar că nu sunt motive ca aceasta să nu funcţioneze, potrivit News.
”Nimeni nu a spus, nimeni nu a promis că va fi o coaliţie unde nu vor exista dispute, dar asta este un lucru firesc. Trebuie să cădem de acord pe toate punctele care sunt acum pe ordinea de zi, dar eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă, bine”, a declarat Hunor Kelemen la Antena 3, joi seară.
Întrebat cât de diferită e noua guvernare faţă de cea de dinainte, Kelemen a declarat că s-a schimbat raportul de forţe.
”Sunt multe diferenţe şi diferenţe, nu nuanţe, ci diferenţe semnificative. În primul rând, este o majoritate largă, de peste două treimi, cu care poţi să faci reforme chiar constituţionale, pe de-o parte. Pe de altă parte, prima forţă din coaliţie este PSD fiindcă are mai mulţi parlamentari decât PNL. PNL, UDMR şi minorităţi, avem cu toţi, împreună, câţi are PSD. Din acest punct de vedere s-a schimbat raportul de forţă în coaliţie. Cu USR, PNL era prima vioară ca să mă exprim în felul acesta”, a declarat liderul UDMR.
Acesta a adăugat că ”au administraţia în sânge, PSD-iştii fiindcă au fost la guvernare, ştiu ce înseamnă guvernarea, nu învaţă la locul de muncă, plus au o acoperire naţională, în ceea ce priveşte autorităţile locale”.
”Această coaliţie, împreună deţine în jur de 90 la sută în tot ce înseamnă UAT-uri. Acest lucru iarăşi este un lucru foarte important şi din acest punct de vedere nu mai vorbim de nuanţe, vorbim de nişte diferenţe semnificative, nemaivorbind că sunt şi viziuni diferite în multe domenii şi acest lucru s-a văzut şi când am negociat programul de guvernare, se va vedea şi în continuare. Dar iarăşi, nu este o tragedie, nu trebuie să spunem că vai, nu se pot armoniza poziţiile. Ba da, putem armoniza poziţiile celor trei- patru actori fiindcă vorbim şi de grupul minorităţilor naţionale fiindcă şi ei susţin guvernul, dar nu va fi uşor”, a mai afirmat vicepremierul care a adăugat că nu e deloc simplu într-o coaliţie de guvernare.
”Dacă cineva crede că e foarte-foarte simplu, nu e. Nicio coaliţie nu este foarte simplă fiindcă sunt partide cu agende diferite, cu viziuni diferite, de la stânga la dreapta, de la centru-stânga la centru-dreapta”, a declarat Hunor Kelemen.

Leave A Comment

%d bloggers like this: