Pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei vor plăti contribuţii la sănătate. Cum va fi modificat Codul Fiscal

November 25, 2021
208 Views

Pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei vor plăti contribuţii la sănătate, potrivit Programului de Guvernare al Coaliţiei PNL-PSD-UDMR, care prezintă şi alte măsuri fiscale legate de TVA şi înfiinţarea Fondului Naţional de Investiţii.

Codul Fiscal urmează a fi modificat în sensul eliminării facilităţii de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei, conform Programului de guvernare al coaliţiei PNL-PSD-UDMR, pentru perioada 2021 – 2024, depus, marţi, la Parlament.

“Transpunerea imediată a prevederilor Iniţiativei la nivel global privind evitarea erodării bazei impozabile şi a transferului profiturilor, ceea ce va reduce substanţial evaziunea fiscală. Modificarea Codului Fiscal în sensul eliminării facilităţii de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei. Acordarea restituirilor de TVA şi a altor creanţe ale firmelor în raport cu bugetul numai după compensarea, potrivit prevederilor actuale ale Codului Fiscal, cu obligaţiile aceloraşi agenţi economici către buget”, se arată la capitolul fiscalitate.

Ultimele date statistice ale Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) arată că în luna octombrie 135.439 de pensionari încasau lunar pensii mai mari de 4.000 de lei. Dacă li se va impune plata contribuţiei pentru Sănătate, aceştia vor fi nevoiţi să plătească 10% din suma care depăşeşte plafonul de 4.000 de lei.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: