Ședință tensionată la PNL. Liberalii discută despre varianta premierului prin rotație PSD-PNL

November 16, 2021
227 Views
Liberalii se reunesc în ședința Biroului Executiv pentru a discuta despre varianta premierului prin rotație. Liderii PNL urmează să-și exprime opțiunea dacă sunt sau nu de acord cu ocuparea postului de prim-ministru prin rotație. Discuțiile au loc în contextul în care Florin Cîțu i-ar fi transmis lui Marcel Ciolacu că acceptă ca PSD să ia funcția de premier. Liderii PNL au fost extrem de nemulțumiți de discuția lui Cîțu cu Ciolacu și Kelemen și vor să se asigure că partidul nu cedeză social-democrațiilor funcția de premier cu “riscul” de a se renunța la nominalizarea lui președintelui PNL pentru acest post.
 
“Avem nevoie de un Guvern cât mai repede. În ședința BEX va fi supus la vot mandatul rotativ pentru premier între PSD și PNL. Este firesc ca PNL să aibă primul premierul” este mesajul intern care a fost dat liberalilor pe parcursul zilei de către conducerea PNL.
Potrivit surselor prim-vicepreședinții partidului resping ideea cedării funcției de premier către PSD. Discuțiile au loc în ședința BEX după ce în urmă cu o zi Florin Cîțu s-a întâlnit la Guvern și a discutat cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor și au căzut de acord cu varianta unui premier prin rotație cu mențiunea ca președinții de partid să fie cei propuși pentru acest post.
Cîțu și-ar fi arătat disponibilitatea ca PNL să renunțe la funcția de premier în schimbul obținerii portofoliului de la Finanțe. Președintele PNL încearcă să blocheze nominalizarea lui Nicoale Ciucă pentru funcția de premier. Ciucă este favoritul președintelui Klaus Iohannis și susținut de lideri PNL ca Lucian Bode, Rareș Bogdan, Emil Boc, Gheorghe Flutur și Robert Sighiartău.

Negocierea celor trei lideri a creat tensiuni în interiorul PNL, mai mulți lideri exprimându-se public în acest sens.

Vicepreședintele PNL Robert Sighiartău a declarat marți, la Digi 24 că deși consideră că varianta de premier cea mai sănătoasă pentru partid este președintele Florin Cîțu, PNL poate discuta și despre alte variante, inclusiv în negocierile cu PSD, dacă se va decide un astfel de mandat.
“Nu știu de unde vin aceste informații că noi am accepta ca PSD să aibă premier în primii doi ani de zile, pentru că nu există această posibilitate. Această informație face rău partidului, președintelui partidului și acestei coaliții care se formează și care trebuie să se bazeze pe încredere”, a declarat Sighiartău, la Digi24.
Sighiartău a mai spus că dacă PSD sunt împotriva nominalizării lui Florin Cîțu există și alte variante de premier pe care PNL le poate propune.
„Mai mult decât atât, mai avem și alte variante de premier. Este Nicolae Ciucă, sunt prim-vicepreședinții partidului care au experiență guvernamentală politică și pot conduce Guvernul României, deci variante sunt.
Totodată, prim-vicepreședintele Rareș Bogdan a declarat că informațiile potrivit cărora ar urma ca președintelui Iohannis să-i fie propusă o nominalizare de premier din rândurile social-democraților este exclusă.
„Domnul Florin Cîțu este președintele PNL, cunoaște foarte bine statutul PNL și nu ia decizii de unul singur, ci le ia în consens sau cu majoritatea leadership-ului liberal întrunit în foruri statutare. Domnia sa știe foarte bine starea de spirit, cât de greu a fost să începem discuții cu PSD și sunt absolut convins că domnia sa nu ar putea impune așa ceva și că este o strategie de negociere”, a declarat Rareș Bogdan, la Digi 24.
Și prim-vicepreşedintele PNL Lucian Bode a subliniat că liberalii ar trebui să dea premierul în noul Guvern, chiar dacă se va lua o decizie cu privire la ocuparea acestui post prin rotaţie.
“Opinia mea este ca PNL să dea prim-ministrul. Chiar dacă vom avea o decizie în ceea ce priveşte rotaţia pentru poziţia de prim-ministru, PNL cred că este îndreptăţit să solicite această poziţie la prima rotaţie”, a declarat Bode la Parlament.
De menționat este că în cursul negocierilor de marți atât Marcel Ciolacu cât și Kelemen Hunor și-au nuanțat poziția și au pledat pentru o rotaţie a premierilor precizând că așteaptă o decizie din partea liberalilor să în acest sens.
“În momentul acesta, prin interiorul PSD există această decizie, că se poate merge prin rotaţie. Aşteptăm şi de la PNL o decizie în acest sens. Şi după ce există o decizie că şi PNL acceptă prin rotaţie, atunci vom intra în negocieri şi vom hotărî. Cred că totuşi ponderile parlamentare contează cel mai mult într-o negociere. (…) PSD este pregătit să ducă toate negocierile posibile ca să deblocăm această situaţie”, a declarat Marcel Ciolacu.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că PNL şi PSD nu au ajuns la o înţelegere privind rotaţia premierilor, pentru că fiecare doreşte să fie primul şi a precizat că discuţiile au fost foarte aprinse. Liderul UDMR a subliniat că, indiferent cine va fi premierul, trebuie să fie preşedinte de partid, pentru că altfel coaliţia nu va funcţiona. ”Trebuie să avem un premier preşedinte de partid şi ceilaţi doi să fie în Guvern”, a spus el.

Leave A Comment