𝐒𝐞𝐳𝐚𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 𝐬𝐢 𝐣𝐨𝐜, 𝐝𝐞 𝐥𝐚𝐬𝐚𝐭𝐮’ 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢

November 8, 2021
251 Views
În vechime, în satul tradițional, înainte de începutul Postului Crăciunului sau a altor posturi mari de peste an, se organiza joc. Denumită „Lăsatu’ secului”, ziua de dinaintea postului era ultima, până la sărbătorile de iarnă, în care se mai mânca de dulce și în care tinerii mai petreceau la jocul satului. Totodată, cu Postul Crăciunului începeau și șezătorile. ✂️🧵🧶
➡️ Cu acest prilej, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, organizează evenimentul „Șezătoare tradițională și joc, de lăsatu’ secului”. Manifestarea va avea loc joi, 1️⃣1️⃣ noiembrie 2021, de la ora 12:00 ⏰, în foaierul Bibliotecii, de pe Calea Dorobanților nr. 104. 📍
📌 Vor lua parte mai mulți tineri clujeni, păstrători și iubitori de tradiții. Coordonați de Corina Cristuțiu și Daniel Rusu, ei vor prezenta modul în care, în vechime, se organiza o șezătoare. Se va toarce, se va coase, se vor spune „cimilituri” (ghicitori), vor fi prezentate diverse metode de a atrage feciorii în șezătoare, precum „datu’ cu ciuru’”, dar și alte momente din timpul șezătorii. Totul se va încheia cu joc, în acompaniamentul unui grup instrumental tradițional.
🎤 Gazda șezătorii va fi horitorul Traian Balcău din Ceanu Mare, alături de soția dânsului, Crucița Balcău.
🦠🌡 Participarea la manifestare este liberă, cu respectarea tuturor regulilor sanitare și de distanțare fizică, prevăzute de normele în vigoare.
➡️ Șezătorile erau organizate, de regulă, în serile de toamnă și iarnă, unde, la o casă, fetele se adunau și lucrau împreună, sub supravegherea adulților. Aici veneau și feciorii și, după ce intrau în casă, se așezau lângă fata pe care o considerau potrivită, sau lângă drăguțe. Și, pentru a curta fetele, feciorii organizau diverse jocuri. Acestea erau inițiate pentru se apropia cât mai mult de fata pe care o plăceau. În șezătoare, tinerii trebuiau să dovedească în fața comunității și în fața partenerului faptul că sunt pregătiți fizic și psihic pentru căsătorie.

Leave A Comment

%d bloggers like this: