Salariaţii aflaţi în carantină vor avea concediile medicale plătite şi în cazul în care ele se vor suprapune de-a lungul perioadei prevăzute de lege, fiind o premieră generată de situaţia medicală pe care o traversăm, a afirmat Simona Tudor, HR & Payroll Manager, Global Compliance and Reporting, EY România.
Astfel, asiguraţii vor avea dreptul la o indemnizaţie calculată începând cu prima zi de concediu până în ultima zi de incapacitate de muncă.
“Cum în ultimele zile asistăm la o creştere nedorită a numărului de îmbolnăviri, din ce în ce mai des au început să apară situaţiile în care un salariat este obligat să stea în carantină, care să se continue, în funcţie de alte îmbolnăviri din familie, iar zilele de concediu să fie acordate unele în continuarea celorlalte. Concret – un angajat intră în concediu astăzi pentru 14 zile. Dar, în decursul acestora, un membru al familiei manifestă simptome, ceea ce face ca zilele de concediu medical ale salariatului să se prelungească”, precizează Simona Tudor.
Astfel, în funcţie de deciziile pe care le primeşte de la Direcţia de Sănătate Publică, medicul de familie poate elibera un alt certificat medical pentru aceeaşi afecţiune, dar cu o altă perioadă, de exemplu la trei zile după prima zi din concediul medical anterior.
“De aceea, este bine de ştiut, pe de-o parte, că angajatul poate beneficia de concediul medical plătit, pe de alta că angajatorul trebuie să acorde aceste zile, până când salariatul iese complet din carantină. Totodată, este important să cunoaştem că aceste zile sunt suportate de către stat, iar medicii de familie pot acorda mai multe concedii medicale aceleiaşi persoane aflate în carantină pentru perioade diferite”, a adăugat reprezentantul EY România.
În opinia sa, suportul legal se regăseşte în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului numărul 158/2005 şi în normele sale de aplicare. “Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică. Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie care au luat în evidenţă şi au monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcţie de evoluţia bolii şi durata monitorizării”, scrie în ordonanţă.
…..