Creatorii vaccinului Pfizer: „Coronavirusul va deveni o viroză controlabilă”

October 30, 2021
202 Views

Özlem Türeci și Ugur Sahin, fondatorii  care au contribuit la dezvoltarea primului vaccin autorizat anti-COVID, au declarat, într-un interviu publicat astăzi, 28 octombrie, de Deutsche Welle, că în următorii ani coronavirusul va deveni „o viroză controlabilă”, împotriva cărora unii oameni se imunizează o dată sau de două ori pe an.

Cei doi oameni de știință au vorbit despre cum „vom avea de-a face cu virusul cu siguranță în anii următori”, despre faptul că testează variante de vaccin împotriva mutaților de coronavirus, dar și despre faptul că sunt persoane care resping vaccinarea, în ciuda dovezilor științifice publicate de specialiști.

Întrebată „când se va termina pandemia”, Özlem Türeci a răspuns: „Vom avea de-a face cu virusul cu siguranță în anii următori, dar vom găsi și răspunsuri la chestiunile care sunt încă neclare. Viitorul va arăta, de exemplu, dacă vor apărea noi variante ale virusului, imune la vaccinurile de până acum, și dacă vaccinurile vor trebui adaptate. Virusul va căpăta în anii următori statutul deținut de virusuri gripale, împotriva cărora unii oameni se vaccinează o dată sau de două ori pe an, iar alții, nu. Corona va deveni o infecție virală controlabilă”.

Ugur Sahin a afirmat că, în prezent, se testează variante de vaccin împotriva coronavirusului și al mutațiilor sale. „Un studiu pe marginea variantei sud-africane Beta este aproape finalizat, altul pentru varianta Delta este în curs, în principal pentru strângerea de date”, a spus omul de știință.

“Nu există pe moment necesitatea de a modifica vaccinul. Dar vrem să arătăm că putem produce și testa clinic și alte variante de vaccinuri și că și acestea sunt la fel de sigure precum cel utilizat în prezent.”

Ugur Sahin spune că astfel, „dacă va apărea în anii următori o variantă nouă de virus, la care trebuie adaptate vaccinurile, vom putea să o facem rapid, pentru că stăpânim deja procesul necesar în acest sens”.

Leave A Comment

%d bloggers like this: