Reumatism: Ce este, Care sunt Simptomele &Tratament

October 29, 2021
413 Views

Reumatismul – informatii generale

Reumatismul sau bolile reumatice reprezinta un termen-umbrela folosit pentru a descrie afectiunile care provoaca durere cronica, adesea durere intermitenta, care afecteaza articulatiile si/sau tesuturile conjunctive. Termenul de “reumatism”, desi este folosit deseori in vorbirea curenta, nu este atribuit unei afectiuni specifice, ci el acopera cel putin 200 de boli diferite.

Ce este reumatismul
Bolile reumatice (sintagma sinonima cu reumatismul) sunt cele care iti afecteaza tendoanele articulatiilor, ligamentele, oasele si muschii. Printre afectiunile reumatice exista multe tipuri de artrita, un termen folosit pentru bolile care iti afecteaza articulatiile. Uneori, acestea sunt numite afectiuni musculo-scheletale.

Reumatismul inflamator este un alt termen generic folosit pentru a “acoperi” zeci de afectiuni. Acestea sunt, de obicei, denumite si boli reumatice (numite mai rar si reumatismale). Ele sunt afectiunile care au legatura cu articulatiile inflamate, cu muschii inflamati si cu tesuturile inflamate care iti conecteaza sau iti sustin organele si alte parti interne ale corpului.

Cauzele si factorii de risc ai reumatismului
Cauzele
Multe boli reumatice sunt, de fapt, afectiuni autoimune. Acestea sunt bolile care se dezvolta cand sistemul imunitar ataca tesuturile sanatoase din corp, in loc sa atace microbii, bacteriile si virusurile. Alte boli reumatice sunt cauzate de cristalele solide de acid uric, cum se intampla in cazul gutei.

Ideea pe care trebuie sa o retinem este ca multe dintre aceste afectiuni reumatice au loc cand sistemul tau imunitar nu mai functioneaza asa cum ar trebui si ataca propriile tesuturi. Medicii nu sunt siguri ce anume cauzeaza aceasta “disfunctionalitate” a sistemului imunitar. Uneori, problema este in genele fiecaruia dintre noi (factorii genetici).

Alteori, bolile reumatice sunt un rezultat al unui lucru care exista in mediul inconjurator, precum: fumatul, poluarea sau orice alt lucru care provoaca o infectie. Si sexul (genul) joaca un rol, mai ales ca bolile reumatice par sa afecteze mai mult femeile, in comparatie cu barbatii.

Putem spune ca pe lista de cauze se afla:

• Factorii genetici,
• Infectiile,
• Obezitatea (implicit excesul ponderal),
• Expunerea la frig si umezeala,
• Dereglari ale sistemului imunitar.

Expertii cred ca bolile reumatice sunt cauzate de o combinatie intre factorii genetici si factorii din mediul inconjurator. In general, faptul ca o persoana are anumite variante ale unei gene in ADN inseamna ca ii creste probabilitatea de a suferi de boli reumatice, iar factorii din mediul in care traieste ii pot declansa debutul unei boli reumatice.

Factorii de risc
Diversi factori te supun unui risc mai mare de a dezvolta una sau mai multe afectiuni reumatice. De exemplu:
• Osteoartrita (artroza) este mai des intalnita la adultii varstnici, in comparatie cu adultii tineri;
• Femeile sunt de departe mai predispuse decat barbatii sa dezvolte artrita reumatoida, sclerodermie, fibromialgie si lupus; • Guta si spondilartropatiile sunt mult mai comune in cazul barbatilor;
• Lupusul afecteaza adeseori persoanele afro-americane si persoanele hispanice;
• Obezitatea si fumatul iti cresc riscul in privinta unui numar mare de boli reumatice;
• Factorii legati de alimentatie iti pot creste sau reduce riscul de a avea anumite boli reumatice – guta este asociata cu dietele cu un continut bogat de purine, care se gasesc in diverse tipuri de carne.

Potrivit Ligii Europene Impotriva Reumatismului (EULAR), anumiti factori iti pot creste riscul de a dezvolta afectiuni reumatice: o fumatul, o greutatea excesiva, o factorii genetici, o anumite profesii, care duc la traumatisme, lovituri si la uzura articulatiilor, o varsta inaintata.

Afectiunile reumatismale afecteaza persoanele de toate varstele si de ambele sexe, desi femeile sunt mai frecvent afectate de aceste boli, in comparatie cu barbatii.

Simptomele reumatismului
Potrivit Ligii Europene Impotriva Reumatismului (EULAR), exista simptome diferite ale bolilor reumatice. Ai putea suspecta ca suferi de o boala reumatica daca prezinti semnele si simptomele care includ urmatoarele:

• durere articulara persistenta,
• sensibilitate
• inflamatie indicata de articulatiile umflate, de rigiditatea articulatiilor, de roseata lor si/sau de faptul ca articulatiile sunt calde la atingere;
• deformarea articulatiilor;
• pierderea gamei de miscari sau a flexibilitatii intr-o articulatie;
• oboseala extrema, pierderea energiei, slabiciune sau faptul ca te simti rau pe zi ce trece.
Bolile reumatice pot produce o varietate de alte tipuri de simptome, cum ar fi:
• oboseala,
• inflamatia ochiului sau infectii oculare,
• eruptii, eczeme, inflamatii dureroase pe piele,
• durere in zona gatului, coloanei vertebrale sau spatelui,
• dificultatea de a respira adanc,
• dureri musculare.

Tipuri de reumatism
Potrivit Ligii Europene Impotriva Reumatismului (EULAR), reumatismul nu este o singura boala. Bolile reumatice inglobeaza mai mult de 200 de afectiuni diferite, care pot fi tipuri variate de artrita, pana la osteoporoza si chiar boli sistemice sau tulburari ale tesutului conjunctiv. Astfel, exista:

Reumatismul infectios
Bolile reumatismale sunt cauzate de prezenta unui microb sau microorganism in articulatie – de exemplu, artrita tuberculoasa.

Reumatismul inflamator
Acesta este intalnit, de regula, in cadrul unor boli sistemice, precum poliartrita reumatoida, guta, vasculita, lupusul, sclerodermia, sindromul Sjogren, etc. Asadar, bolile autoimune intra in aceasta categorie

Reumatismul degenerativ
Boala este provocata fie de degenerarea si uzura unei articulatii (artroza prezenta la unele membre), fie apare din cauze mecanice, fie dintr-o combinatie ce include acesti factori. Un alt exemplu, pe langa artroza, este hemocromatoza.

Reumatism microcristalin
Bolile reumatice sunt cauzate, in acest caz, de prezenta cristalelor de acid uric in articulatii sau in tendoane. Un bun exemplu este guta.

Reumatismul partilor moi (muschi, tendoane)
Exista boli reumatice care afecteaza si partile moi, anumite organe sau tesuturi din corp. Cele mai bune exemple sunt tendinita, bursita, dar si fibromialgia, polimialgia etc. Bolile musculo-scheletale, potrivit definitiei, sunt acele boli care pot sa iti afecteze muschii, oasele si articulatiile. Ele includ, printre altele: o tendinita, o sindromul de tunel carpian o osteoartrita (un alt nume pentru artroza) o poliartrita reumatoida o fibromialgia o fracturile osoase.

Metode de diagnosticare pentru reumatism

…..

Foto : sam-distribution.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: