Lista restricțiilor care intră în vigoare luni și sunt valabile 30 de zile

October 23, 2021
64 Views

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat vineri, 22 octombrie, hotărârea privind stabilirea restricțiilor care vor fi impuse pentru a limita răspândirea COVID-19, hotărâre validată apoi în ședința de Guvern. Astfel, începând de luni, 25 octombrie, accesul va fi permis doar cu certificat verde în instituții, malluri, hoteluri, dar și pentru a ieși din casă, după ora 22.00. Nunțile și botezurile sunt interzise 30 de zile, iar masca de protecție devine obligatorie peste tot.

Astfel, începând de luni, 25 octombrie, carantina de noapte este instituită între orele 22.00 – 5.00, o măsură care nu se aplică persoanelor vaccinate sau celor care s-au vindecat. Magazinele se vor închide de la ora 21.00, iar accesul în centrele comerciale este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Totodată, potrivit listei, masca devine obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Organizarea și desfășoarea evenimentelor private, precum nunți și botezuri, sunt interzise pentru o perioadă de 30 de zile. Totodată, competițiile sportive se vor desfășura din nou fără spectatori.

Toate restricțiile propuse de CNSU și validate în ședința de Guvern:

-interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22,00-05,00, cu anumite excepții;
-interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul orar 21,00-05,00
-activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor și la terase să fie permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05,00-21,00
-interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci pentru o perioadă de 30 zile, precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), a concertelor și spectacolelor
-interzicerea participării spectatorilor la competițiile sportive;
-accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform prezentei hotărâri, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;
-organizarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați;
-accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;
-abilitarea Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru privind modificarea structurii anului școlar 2021-2022;
-instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) decide noile restricții care vor intra în vigoare de luni în România, în urma creșterii cazurilor de COVID.

Ministrul interimar al sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat de joi seara că restricțiile presupun impunerea certificatului verde în aproape toate locurile, mai puţin la magazinele alimentare şi la farmacii.

Cseke Attila a precizat că certificatul verde va fi obligatoriu şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Potrivit ministrului interimar al sănătăţii, măsura se poate impune doar vizitatorilor, nu şi angajaţilor.

„Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem, pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă”, a explicat el.

De asemenea, Cseke Attila a spus că pe partea de evenimente private – nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. „Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis”, a declarat ministrul sănătății.

Carantină de noapte doar pentru cei nevaccinaţi

Restaurantele şi cafenelele rămân deschise, dar doar pentru vaccinaţi, a spus ministrul, adăugând că „este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%”.

Ministrul sănătăţii a subliniat că doar cei nevaccinaţi vor avea carantină de noapte. „Noaptea excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi – au certificat verde. Cei care nu au acest certificat dar se duc/de întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală – cam acestea sunt excepţiile posibile”, a mai precizat ministrul.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că toți elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, începând de luni, 25 octombrie 2021, pentru că „şcolile sunt puternic afectate” de valul patru al pandemiei de COVID.

Foto: Inquam Photo / Octav Ganea

Leave A Comment

%d bloggers like this: