Ce simptome indică prezența asteniei de toamnă

October 16, 2021
267 Views

Când vremea se răcește și zilele se scurtează, unele persoane se pot confrunta cu astenia de toamnă. Ce simptome te pot anunța că ai această problemă?

Ce simptome indică prezența asteniei de toamnă

Când vremea se răcește și zilele se scurtează, unele persoane se pot confrunta cu astenia de toamnă. Ce simptome te pot anunța că ai această problemă?

Pe măsură ce zilele devin mai scurte și mai răcoroase, e posibil să se instaleze o stare de tristețe, acompaniată de slăbiciune, probleme de concentrare, pierderea apetitului sau insomnii. Cu toate că aceste simptome sunt adesea ignorate, e posibil ca ele să trădeze o astenie de toamnă, care poate fi combătută cu ușurință dacă este depistată.

Schimbările sezoniere tind să tulbure corpul, ceea ce face mai dificilă adaptarea la noul sezon. Toamna, mai ales, odată cu scăderea temperaturilor, cu sosirea ploilor și reducerea orelor de lumină solară, s-ar putea să observi oboseală, epuizare și lipsă de chef.

Pentru început, trebuie să știi că astenia de toamnă nu este o boală, este un sindrom și durează de obicei câteva săptămâni, perioada de care organismul are nevoie pentru a se adapta la schimbările sezoniere.

Are o explicație științifică și este produsă de lipsa melatoninei, hormonul responsabil de reglarea somnului. Odată cu scăderea luminii solare, melatonina crește și odată cu aceasta, crește și senzația de oboseală. Pe de altă parte, serotonina scade, generând astfel somnolență și stare de oboseală generală. De multe ori, acest dezechilibru hormonal este, de asemenea, asociat cu o imunitate scăzută.

Care sunt simptomele asteniei de toamnă

De cele mai multe ori, astenia se manifestă prin prezența mai multor simptome cuprinse în lista de mai jos:

-Stări depresive (apatie, tristețe accentuată, sentimente de vinovăție)
-Anxietate
-Modificări bruște de dispoziție
-Tulburări ale somnului
-Letargie
-Irascibilitate
-Lipsa poftei de mâncare

Din ce cauze apare astenia de toamnă

Astenia de toamnă poate apărea din două cauze:

Modificarea temperaturilor. Schimbarea drastică de temperatură care vine odată cu toamna are un impact major asupra modului în care funcționează organismul. Pentru a se adapta temperaturilor mai scăzute, corpul depune mai multe efort, consumă mai multă energie și astfel apare senzația de slăbiciune. Modificarea temperaturilor poate avea și un impact emoțional puternic.

Micșorarea zilelor. Pe măsură ce se trece de la o lună de toamnă la alta, ziua devine din ce în ce mai scurtă și se întunecă tot mai devreme. Mai puțină lumină naturală duce la un risc crescut de depresie.

Cum se diagnostichează astenia de toamnă

Pentru a stabili diagnosticul de astenie de toamnă, psihologul ori medicul psihiatru trebuie să constate că pacientul a dat semne specifice timp de 3 anotimpuri la rând, dar și că starea persoanei a înregistrat o îmbunătățire pe timpul primăverii și al verii.

Ce tratament se recomandă pentru astenia de toamnă

…..

Foto: Shutterstock

Leave A Comment