Pentru multe persoane, dimineața este un moment stresant, în care nu știu ce să facă mai repede. Iată câteva indicații antistres care te vor ajuta să ai dimineți mai liniștite!
Dimineți antistres: cum să-ți începi mai bine ziua
Pentru multe persoane, dimineața este un moment stresant, în care nu știu ce să facă mai repede. Începutul unei noi zile poate fi tensionat: nu știi cu ce haine să te îmbraci, simți că ai o mie de lucruri de făcut și nu știi cu ce să începi, copilul nu vrea să mănânce micul dejun și câte și mai câte motive de stres pot să apară în fiecare dimineață. Ce e de făcut pentru a te bucura de o dimineață liniștită, care să-ți dea avânt pentru restul zilei?
Cu care dintre aceste două scenarii te identifici ?
Primul scenariu: Îți începi dimineața relaxat, concentrat și atent. Îți iei timp pentru un mic dejun hrănitor, meditație sau exerciții fizice și ești pregătit pentru toată agenda.
Scenariul doi: diminețile tale nu sunt tocmai organizate. Ești norocos dacă ai mai mult de câteva minute pentru un duș, micul dejun este luat pe fugă (sau deloc) și îți începi ziua în grabă.
Primul sună ireal, nu-i așa? Sună ca ceva ce nu s-ar putea întâmpla vreodată…însă imaginează-ți cum ar fi dacă diminețile tale ar fi liniștite și relaxate? Imaginează-ți că începi ziua simțindu-te concentrat, energizat, pregătit și cu o idee clară despre ceea ce vrei să faci în ziua respectivă.
Dacă îți surâde imaginea, încearcă sfaturile noastre despre o rutină de dimineață care durează măcar 20 de minute. Acest lucru ar putea însemna să te ridici din pat cu 20 de minute mai devreme, dar ai încredere în noi – va merita efortul!
Iată câteva indicații antistres care te vor ajuta să ai dimineți mai liniștite!
Pregătește-te de seara
Secretul unei dimineți mai calme este pregătirea de cu seară: alegerea hainelor pe care le vei purta a doua zi, aranjarea ghiozdanului împreună cu copilul, prepararea pachețelelor pentru școală sau serviciu. În măsura în care se poate, n-ar strica să pregătești și micul dejun tot de seara (de exemplu, să fierbi ouă sau să pui într-un castron la frigider cereale cu fructe întregi – afine, căpșuni, boabe de struguri, iar a doua zi doar să torni lapte peste ele).
Lasă-ți bilețele
În această eră a avalanșei de informații și a zecilor de sarcini pe care le avem de îndeplinit de-a lungul zilei, cine să mai țină minte tot ce are de făcut? Ca să nu stai mereu stresat că parcă mai ai ceva de făcut, dar nu mai știi ce, e bine să-ți pui remindere pe telefon sau să-ți lași bilețele pe frigider. În acest fel, dacă ai ceva clar de făcut dimineața (citirea apometrelor, o programare la stomatolog etc.), le vei găsi pe toate pe listă.
Pune-ți o alarmă mai puțin… alarmantă
Mai ales dacă ești genul de persoană care doarme adânc, ai putea avea tendința să-ți pui o alarmă care să facă foarte mult zgomot dimineața. Însă alarmele prea zgomotoase te pot speria sau te pot face să te trezești cu o stare de iritare. Pentru o dimineață antistres, e bine să-ți alegi o melodie de trezire sau un sunet suficient de puternice pentru a te face să deschizi ochii, dar care să nu-ți dea o stare de agresivitate. Pune ceasul să sune suficient de devreme încât să ai timp destul pentru tot ce ai de făcut dimineața. Imediat ce sună alarma, oprește-o, întinde-ți bine mâinile și picioarele, apoi coboară imediat din pat pentru a nu fi tentat să lenevești și eventual să adormi la loc.
Fă-ți timp pentru micul dejun
E important să iei micul dejun nu doar pentru a te umple de energie pentru ziua respectivă, ci și pentru a te conecta cu persoanele dragi. Fie că iei micul dejun cu familia, cu un vecin sau cu un prieten ori că stai de vorbă cu cineva apropiat într-un apel video, atât procesul de a mânca, precum și socializarea cu persoanele dragi te vor ajuta să începi ziua cu seninătate. Alimente potrivite pentru masa de dimineață sunt cerealele cu fructe și lapte vegetal, dacă ești amator de dulce, sau proteinele slabe (de exemplu, omletă cu spanac), dacă preferi un mic dejun sărat.
…..
Foto: Shutterstock