Noua conducere a PNL, în frunte cu Florin Cîţu, ar trebui să negocieze cu formaţiunile parlamentare susţinerea unui nou Guvern, însă liberalii se confruntă pentru moment cu o problemă şi mai mare: aproape o treime dintre aleşi nu-l mai vor pe Florin Cîţu premier, iar colegul sprijinit este Ludovic Orban. Prin urmare, apropiaţii premierului îşi concentrează atenţia pe aducerea alături de ei a „disidenţilor”. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ DNA confirmă că a început urmărirea penală in rem cu privire la un pro… PSD şi USR pun condiţii grele pentru susţinerea noului Guvern: creşter… Deşi, în ziua moţiunii de cenzură, 41 de deputaţi şi senatori semnau o scrisoare deschisă anti-Cîţu, liberalii din anturajul premierului subliniau în discuţiile informale că alături de Orban ar fi maximum zece parlamentari, majoritatea legaţi de fostul preşedinte PNL ca evoluţie politică, cum sunt Ionel Dancă, Violeta Alexandru, Antonel Tănase, Alexandru Kocsis şi Costel Barbu. Însă moţiunea a trecut, iar echipa Orban pare să-şi îngroaşe rândurile. Surse din PNL, aripa Orban, susţin că în prezent fostul lider al liberalilor are alături de el 50 de parlamentari, câţiva susţinându-l din umbră. „Mai bine pierdem cu Orban, decât să câştigăm cu Florin Cîţu”, a subliniat un lider de filială din echipa Orban, sub protecţia anonimatului, pentru „Adevărul”. Pe Florin Cîţu, scandalul din interior îl loveşte în plin. Deşi vrea să pară stăpân pe situaţie şi să negocieze de pe poziţii de forţă cu USR sau cu PSD, are în spate o formaţiune cu o putere legislativă similară celei a partidului condus de Dacian Cioloş. Prin urmare, toate antenele echipei sale sunt întinse pentru recuperarea a cât mai mulţi colegi, susţin surse politice din echipa sa, mai ales că negocierile cu partidele din Parlament se anunţă dure.
Toate punţile cu USR par să fie distruse, fără a fi o cale de reîntoarcere la masa negocierilor. Iar vârf de lance al aripii liberale este Klaus Iohannis, care din preşedinte-mediator devine un şef de stat aplecat mai degrabă pe politica de partid. „USR, care s-a dat mare partid reformist, a abandonat guvernarea la un moment dat din motive de ei ştiute, ceea ce nu a fost bine, dar s-a mai întâmplat ca partide să plece de la guvernare. Însă pentru USR nu a fost suficient, s-a aliat cu PSD şi cu AUR şi au dărâmat guvernul”, a declarat preşedintele. Practic, Iohannis a schimbat adversarul tradiţional din fostele alegeri, PSD, cu USR.
Şeful statului a şi dat semnale referitoare la modul cum s-ar putea soluţiona criza politică şi a schimbat discursul privind „interimatul lung” cu necesitatea unui guvern până la venirea iernii. „Eu voi invita partidele parlamentare la consultări şi voi încerca, împreună cu cei mai maturi, mai responsabili, să găsim o ieşire din această criză. (…) Sincer, nu ştiu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluţie, dar eu personal sunt total implicat şi eu sunt hotărât să găsesc împreună cu partidele care au maturitatea politică necesară o ieşire din această criză, fiindcă nu putem să stăm peste iarnă fără guvern”, a subliniat Klaus Iohannis.