Ioana Ene Dogioiu: Florin Cîțu s-a făcut țăndări cu o viteză record. A sărit direct în cap!

October 5, 2021
218 Views

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu consideră că noul lider al PNL, Florin Cîțu, nu va mai avea un viitor politic, în urma moțiunii de cenzură de astăzi. Ea arată că premierul a fost urcat pe o trambulină politică de către președintele Klaus Iohannis, dar ”a sărit direct în cap” și ”s-a făcut țăndări cu o viteză record”.

”Eu cred că dl Cîțu a avut șansa lui. Da, a fost instrumentul eliminării lui Ludovic Orban, pus în acțiune încă din decembrie. Dar nu cred că cineva și-a pus în cap anume să-l sacrifice după aceea.

S-a sacrificat singur. Total lipsit de talent politic, smucit și fără repere clare, dl Cîțu s-a făcut țăndări cu o viteză record.

Ar fi putut să folosească susținerea președintelui ca pe o trambulină politică, însă a sărit direct în cap, pentru că habar nu avea să sară. Și cine l-a suit pe trambulină ar fi trebuit să știe asta.

Îmi spunea un liberal total neimplicat în lupta politică din ultimele luni că dl Cîțu a avut o șansă de revitalizare politică imediat după congres.

Cum? Ieșind în fata poporului și spunând că nu vrea să fie cel care ține țara în loc, că respectă, chiar dacă poate nu înțelege, adversitatea USR, că e nevoie de stabilitate în România, deci demisionează pentru a lăsa locul unui premier acceptat de toată coaliția, pe care să îl susțină ca președinte PNL cum nu a fost el susținut de Ludovic Orban.

În schimb, dl Cîțu s-a agățat cu dinții și cu ghearele, crezând că președintele se va lupta pentru el. Dacă era doar puțin mai perspicace, ar fi știut că dl Iohannis nu se luptă decât pentru sine. Și din lupta pentru sine face parte acum evacuarea balastului numit Cîțu.

Se întreabă multă lume dacă președintele se va crampona de Florin Cîțu. Eu întreb de ce ar face-o. Cota imensă de nepopularitate a premierului a început deja să-l contamineze serios și, în mod cert, situația îl întrebuințează mai mult decât în mod normal.

Ar trebui să se întrebuințeze și mai mult ca să îi facă dlui Cîțu ceea ce acesta nu e în stare, adică majoritate. Arma anticipatelor nu o mai are, pentru că PNL ar fi cel mai dezavantajat. Deja se fac presiuni pentru suspendare. Poporul e nervos și cine știe dacă nu s-o găsi alt purtător de geacă roșie să-l impulsioneze.

Și, deloc neimportant, F. Cîțu este principalul argument pentru care L. Orban are încă forță politică, iar riscul ruperii PNL e pe măsură. Ca să scape de Orban, trebuie să scape de Cîțu. E simplu.

Chiar declarația de la congres a lui Klaus Iohannis a fost supraevaluată în privința lui Florin Cîțu. Până la urmă, președintele nu a spus decât că guvernarea e bună și nu sunt motive să fie întreruptă. Ar fi putut să spună altceva despre guvernare? În schimb, despre un parteneriat președinte–premier pentru viitor putea spune mai multe.”, scrie Ioana Ene Dogioiu, într-un editorial în SpotMedia.

Leave A Comment