Mamele parfumează casa cu aromă de dovleac copt, iar cei mici decorează cojile dovlecilor pentru a-i transforma în personajele preferate. Toamna, dovleacul este una dintre vedetele din piață, din bucătăria și casa noastră. Află ce beneficii are pentru sănătate și cum poate fi consumat.
Pe lângă aroma plăcută a deserturilor cu dovleac (Cucurbita maxima), acesta poate fi gătit și în alte moduri ingenioase și, mai important decât atât, este extrem de sănătos pentru noi, indiferent de vârstă.
Dovleacul conține, printre altele, luteină, beta-caroten, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E și K, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier. Este bogat în proteine și fibre și este o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6.
Nu doar conținutul de pulpă se consumă în cazul dovleacului, ci și semințele, pe care le poți găsi și separat, în comerț. E bine să cumperi variante fără sare sau arome, de preferat crude sau coapte (nu prăjite în ulei) și nesărate. Semințele de dovleac sunt la fel de sănătoase precum pulpa de dovleac și sunt un remediu popular cunoscut pentru paraziții intestinali.
Ce beneficii are consumul de dovleac?
Dovleacul te poate ajuta să slăbești, fiind sărac în calorii. Favorizează digestia și previne depunerea grăsimilor, datorită unui conținut mic și rar de vitamina T. În plus, dovleacul stimulează activitatea rinichilor, are acțiune diuretică și favorizează eliminarea apei în exces din organism.
Această legumă reglează glicemia și ține nivelul colesterolului sub control, prevenind diabetul și afecțiunile inimii. Tot legat de sistemul cardiovascular, substanțele active din dovleac îmbunătățesc circulația sangvină periferică și previn agravarea unor afecțiuni cardiovasculare degenerative.
Dovleacul conține o cantitate mare de vitamina A, 100 de grame din această legumă oferindu-ne nu mai puțin de 70% din necesarul zilnic. Printre altele, vitamina A este vitală pentru sănătatea mucoaselor, a ochilor, pielii, părului și unghiilor. Împreună cu vitamina E, previne îmbătrânirea pielii și apariția ridurilor.
Poți consuma dovleac și dacă suferi de anemie, de oboseală cronică sau în perioadele foarte stresante. Dovleacul are efecte benefice și în caz de insomnie, depresie, nervozitate și anxietate. Acționează la nivel cerebral cu efect antiinflamator, calmant și tonic, calmând migrenele și îmbunătățind memoria.
Dovleacul este una dintre puținele legume care acționează și la nivel hormonal, cu beneficii atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Crește libidoul, reglează nivelurile hormonale, calmează durerile menstruale și îmbunătățește fertilitatea în cazul ambelor sexe.
Dovleacul are efecte antimicotice, anticancerigene, antiseptice și antivirale. Susține sistemul imunitar, combate infecțiile din organism și favorizează regenerarea celulară, în special la nivelul ficatului.
…..
Foto: Shutterstock