Nouă pacienţi au decedat vineri în incendiul izbucnit la Secţia ATI COVID a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa

Nouă pacienţi au decedat vineri în incendiul izbucnit la Secţia ATI COVID a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa

Potrivit sursei citate, incendiul a fost lichidat.

Întregul spital a fost evacuat, iar toate unităţile sanitare din judeţ au fost pre-alertate pentru preluarea pacienţilor, menţionează IGSU.

Misiunea este în continuare în dinamică.

La faţa locului acţionează zeci de autospeciale din cadrul ISU Constanţa, ISU Călăraşi, ISU Ialomiţa şi ISU Galaţi.

În proximitatea locului desfăşurării intervenţiei a fost instalat un spital mobil pentru triajul pacienţilor

Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a declarat vineri că forţele de intervenţie au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase în şapte minute de la alertare, iar şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că, în cadrul unor controale derulate în luna februarie, la această unitate medicală au fost depistate nereguli de ordin tehnic şi organizatoric.

“În şapte minute de la alertare, forţele de intervenţie au sosit. A fost activat planul roşu, planul alb pentru spitale, care urmau să preia victimele. A existat o intervenţie concretizată cu peste 50 de autovehicule ale forţelor de intervenţie, peste 125 de subofiţeri şi ofiţeri. Au intervenit atât forţe din cadrul ISU Dobrogea, cât şi din judeţe limitrofe – Galaţi, Călăraşi, Ialomiţa. (…) Ceilalţi pacienţi au fost deja distribuiţi către Spitalul Militar, Spitalul Judeţean şi Spitalul Pneumo. Alte spitale – CFR, Medgidia, Mangalia – sunt pregătite să intervină”, a spus prefectul.

La rândul său, inspectorul şef al ISU Dobrogea, Mihail-Cristian Amarandei, a precizat, răspunzând unor întrebări din partea presei, că în luna februarie a fost efectuat un control la toate unităţile medicale, în special la cele care asigurau suport COVID, fiind depistate nereguli inclusiv la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa.

“Au fost şi aici identificate anumite nereguli, au fost şi aspecte tehnice şi aspecte organizatorice”, a afirmat şeful ISU, care nu a dat însă mai multe detalii.

El a admis că de la acel moment nu au mai fost efectuate verificări, precizând că termenul stabilit pentru remedierea problemelor era sfârşitul anului.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, Stela Halichidis, a declarat vineri că unitatea medicală avea toate avizele legale, iar toate defecţiunile depistate anterior de ISU au fost remediate.

“Toate defecţiunile au fost remediate, totul funcţiona conform legii. Existau avizele legale, necesare, totul a funcţionat, dar s-a întâmplat necaz. O să vedem de la ce. (…) Toate actele sunt în regulă, toate defecţiunile care au fost constatate s-au remediat. Nu era nimic în neregulă. (…) Reţeaua a fost verificată, nu era supradimensionată. Nu a existat nimic în plus în afară de aparatura medicală, care are contract de mentenanţă”, a spus managerul spitalului

Leave A Comment

%d bloggers like this: