Cafeaua este băutura preferată a dimineții pentru mulți oameni. Însă, conform studiilor, consumul de ceai îl depășește pe cel de cafea în întreaga lume.
Iată câteva alte lucruri surprinzătoare despre ceai pe care poate nu le știai:
1. Este cea mai consumată băutură din lume. După apă, ceaiul este cea mai populară băutură pentru oamenii din întreaga lume. China, Turcia și Marea Britanie sunt țările unde se consumă cel mai mult această băutură. Zilnic, jumătate dintre americani îl consumă – deși marea majoritate este consumat sub formă de ceai cu gheață (ice tea).
2. Este o băutură sănătoasă pentru inimă. O marcă populară de ceai a primit aprobarea de la FDA pentru a afișa o afirmație de sănătate pentru ceaiul negru și verde simplu, care spune: „Poate ajuta la sănătatea inimii”. Consumatorii acestei băuturi pot avea rate mai mici de boli de inimă.
3. Nu conține calorii. La fel ca și cafeaua, ceaiul simplu conține doar câteva calorii per cană și nu are zahăr. Dar ceea ce se adaugă poate schimba asta. Un ceai dulce mediu și un latte cu matcha cu gheață de la restaurantele de tip fast-food au aproximativ 7 lingurițe de zahăr. American Heart Association recomandă nu mai mult de 6-9 lingurițe pentru întreaga zi.
4. Toate sortimentele provin de la aceeași plantă. Soiurile pot arăta și avea un gust diferit, dar tot ceaiul real provine din planta Camellia sinensis. Soiurile – negru, alb, oolong și verde – sunt realizate prin prelucrarea diferită a plantei. De exemplu, ceaiul negru provine din frunze care sunt expuse mai mult aerului (numită oxidare) decât ceaiul verde. Ceaiurile din plante, pe de altă parte, nu provin din planta respectivă. În schimb, sunt infuzii de plante diferite.
5. Este la fel de hidratant ca apa. Este posibil să fi auzit că băuturile care conțin cofeină nu „contează” cumva când vine vorba de hidratare. Dar de fapt aici nu este cazul. Ceaiul este mai mult de 99% apă, deci calitățile hidratante ale ceaiului compensează orice efect diuretic.
6. Conține aceiași compuși sănătoși ca și broccoli. Flavonoizii sunt compuși naturali ai plantelor care au beneficii potențiale pentru sănătate, iar alimente precum strugurii, fructele de pădure și broccoli le conțin. Ceaiul este o sursă deosebit de bogată. Conform unei baze de date USDA, 1 cană de ceai negru are 170 de miligrame de flavonoide, în timp ce 1 cană de broccoli are aproximativ 3 miligrame.
7. Uneori poate fi servit cu spumă de lapte și brânză (naigai cha). Ceaiul cu lapte și brânză este extrem de popular. Dar ai grijă la modul în care ți se prepară: ceaiul trebuie să aibă un topping compus dintr-un amestec spumos de lapte, cremă de brânză și frișcă și un strop de sare de mare. Nu are exact același gust ca al ceaiului simplu, dar s-ar putea să descoperi un desert unic!
Ce ceaiuri poți bea și ce beneficii îți aduc :
……
(…ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul Oolong, ceaiul de musetel, ceaiul de ghimbir)
……
Foto: Shutterstock