Festivalul Internațional de Modă Transilvania Fashion ediția 2021 – powered by Banca Transilvania a transformat Clujul, timp de trei zile, într-una din capitalele europene ale modei.
În superbul decor al Centrului Cultural Urban Casino din Parcul Central, metamorfozat pentru această ocazie într-o adevărată feerie de sunet și lumină, au evoluat colecțiile a peste 80 de designeri ai tuturor Universităților de Artă din România și Republica Moldova, ale unor designeri consacrați din peisajul modei românești și reprezentanți ai unor țări precum Italia, Spania, Suedia, Maroc, Bulgaria și Republica Moldova.
Catwalk-ul impresionant de 26 de metri lungime pus în valoare de luminile cu o putere de peste 100 KW, ecranele gigant de 48 de metri pătrați și spectaculoasele lasere color de mare putere au constituit cadrul perfect pentru punerea în valoare a creatorilor prezenți, introduși de sclipitorul amfitrion al Galei, bine cunoscuta Anca Țurcașiu.
„Le mulțumesc tuturor celor care, prin prezența lor la Festival, și-au manifestat solidaritatea cu acest extraordinar imperiu al modei. E doar parțial adevărat că evenimentul a fost produs de Asociația Culturală Pro Transilvania și de Matei Miko, pentru că, în realitate, în spatele oricărui lucru important se află o ECHIPĂ în fața căreia mă înclin.
Programul Transilvania Fashion împlinește 30 de ani. De 30 de ani, ne zbatem să aducem frumosul în fața publicului, creațiile și viziunile tinerilor, care nu întotdeauna sunt așteptate așa cum ar merita. Iar acești 30 de ani nu i–am făcut singur. De la bun început, din 1992, alături de mine a fost inconfundabila, minunata, excepționala profesor universitar dr. Elena Basso Stănescu, directorul Departamentului de design vestimentar al Universității de Artă din Cluj.
Îi mulțumesc și “alchimistului șef” din backstage, Alin Gălățescu, care sâmbătă a fost distins cu onorantul trofeu ‘’Moda Cum Laude’’ și care, alături de Anca Bălan, președinte European Fashion Council Romania, au fost motoarele acestui eveniment”, a declarat dr. Matei Miko, Președinte și Producător General FTF, la încheierea ediției 2021.
“Ne bucurăm că am avut aceste trei zile minunate aici, în Cluj, chiar dacă, din cauza pandemiei, nu am reușit să aducem, așa cum ni se promisese acum două luni, 20 de țări din cele 28 membre al Europen Fashion Council. Totuși, opt dintre ele le-am avut pe scenă și 12, în seminarii și mese rotunde dedicate activității de educație în domeniul designului vestimentar și proiectelor internaționale.
Vă promit că, după ce reușim să trecem de pandemie, îi vom avea pe toti aici. Am găsit la Cluj o echipă pe care nu am găsit-o nicăieri în țară și sunt sigură că putem face ca acest eveniment să devină pentru Europa de Est un motor de promovare a tinerelor talente, care să ajute ca activitatea de modă și de producție în domeniul industriei textile, a confecțiilor, să crească cu ajutorul nostru”, a precizat Anca Elena Bălan – Producător Asociat FTF și Președinte Romanian Fashion Council.
“Am făcut foarte multe evenimente la viața mea, de ordinul miilor probabil, dar cred că niciodată nu m-am simțit atât de liniștit și de acasă așa cum m-am simțit de data asta. A fost o surpriză totală și multumesc Clujului, mulțumesc acestei echipe fabuloase, iar sâmbătă seara cred că a fost una dintre cele mai frumoase zile ale mele din zona profesionalului și vă mulțumesc și dumneavoastră, și echipei pentru onoranta distincție “Moda Cum Laude”.
Eu cred că moda este un limbaj, este o formă prin care fiecare dintre noi ne apropiem de zona frumosului și că, dincolo de toate problemele care vin și pleacă, suntem datori să luptăm ca fiecare dintre noi să încerce să fie fericit. Moda este o mică, dar importantă parte a acestei fericiri a fiecaruia dintre noi”, a declarat Alin Gălățescu – analist de modă și Art Director FTF.
Decernarea trofeului “Moda Cum Laude”
Analistul de modă Alin Gălățescu, Art Director al Festivalului Transilvania Fashion, a primit, sâmbătă, trofeul “Moda Cum Laude”, oferit unei personalităţi marcante din lumea modei care, prin viziunea, creativitatea și activitatea sa, a adus o contribuție esențială la dezvoltarea fenomenului și a industriei de Fashion.
Trofeul “Moda Cum Laude” a fost decernat pentru prima dată în anul 2011 Prof. Univ. Dr. Elena Basso-Stănescu, artist, designer și cadru didactic în cadrul Departamentului Fashion Design al Universității de Artă si Design Cluj-Napoca. În 2012, trofeul a ajuns la creatoarea de modă Zina Dumitrescu, pentru întreaga carieră. În 2013, “Moda Cum Laude” a fost acordat creatorului de modă italian Gai Mattiolo, în 2014, creatorului de modă Cătălin Botezatu. În 2015, trofeul a fost înmânat creatoarei de modă Doina Levintza, iar în 2017, talentatului designer Conf. Univ. Dr. Lucian Broscățean, jurnalistului de modă Dr. Liana Martin și Dr. Matei Miko.